Restaurangguiden White Guide höll nyligen sin årliga gala. Tre prestigefyllda priser gick då till Gotland.
Krav-märkta Lilla Bjers gårdskrog i Västerhejde segrade inom kategorin Årets hållbara gastronomi – för tredje året i rad. Krogen har tidigare blivit Årets hållbara krog på Restauranggalan, fått "Local eat award" vid Eat forum och av Ekoligan utsetts till Årets gourmetrestaurang. Samt haft prisbelönta kockar.
Margareta och Göran Hoas är paret bakom den så prisade krogen. De drog igång den först 2012 – så det rör sig om mycket uppmärksamhet på kort tid.
Själva gården har de dock drivit längre än så.
– Och 2010 höll vi på att jobba ihjäl oss, med lantbruk och gårdsbutik. Då var det mest Göran och jag, men vi ville öka omsättningen för att kunna anställa. Första idén var ett beredningskök, men det utvecklades till restaurang, berättar Margareta Hoas.
Numera finns där sex, sju tjänster, omräknade till heltider – familjens egna insatser inte inräknade. Men det finns också en vilja att behålla det som hela tiden varit viktigt; det genuina och ekologiska.
– Vi anpassar oss inte till någon trend, vi har kört det här konceptet hela tiden, säger Margareta Hoas.
– Vi tar inga genvägar, vi är helt transparenta och vi jobbar tillsammans, beskriver Göran Hoas.
Det sistnämnda verkar viktigt på Lilla Bjers. Samarbetet inom familjen, men även med de anställda, där kockarna tar besluten i köket, till exempel.
Men det finns mer bakom framgången, tror grundarna själva. Som det faktum att de tar så många ingredienser från den egna gården. Och en annan, mer svårkopierad, detalj:
– Vi har magisk jord. Det blir lätt väldigt god smak här, berättar Göran Hoas.
Lilla Bjers-paret är dock inte de enda framgångsrika krögarna på Gotland. På årets White Guide-gala var Gula Hönan i Ronehamn först ut att prisas, som Årets värt en resa. Surfers i Visby blev senare Årets hjärtekrog. Och när själva guiden släpptes fanns Krakas i Kräklingbo med under "mästarklass".
Av de ovan nämnda ligger tre restauranger på landsbygden och bara en i Visby.
– Jag tror det handlar om att vi på landet hela tiden måste fundera över vad vi gör och vara jädrigt bra, för att locka tillräckligt med folk, säger Margareta Hoas.
Göran Hoas tycker också att de prisade krogarna ger en bra bild av vad ön bör vara:
– Ser man på vilka priser vi vinner så handlar det om ekologiskt, hjärtligt och värt en resa. Det är så vi vill att Gotland ska vara, det är det där vi ska vara rädda om.