Luqaz Ottosson vann 2014 utmärkelsen Årets ekologiska kock och var 2017 finalist i Årets kock. Efter att tidigare ha varit verksam på bland annat 50 kvadrat och Lilla Bjers driver Luqaz sedan i fjol sin egen restaurang – Rot – i Norrlanda. Rekommendationerna gjordes utan inbördes rangordning.
– Det är fem ställen som skiljer sig ganska mycket, så jag har svårt att rangordna dem, säger Luqaz Ottosson.
Jessens Saluhall, Hästgatan i Visby.
– Jag går ofta dit. Bröderna har skapat en härlig atmosfär i lokalen, skönt häng med många stammisar. Förutom möjligheten att äta god och enkel mat som lagas på deras sortiment, så gillar jag att man kan köpa med sig det man exempelvis önskar grilla på kvällen eller någon god olja. De har väldigt många härliga produkter som säljs över disk.
Ett litet crêperie, Stenkyrka.
– Vi har rätt många crêperier på Gotland och jag tycker att de flesta är väldigt bra, därför är det väldigt modigt att öppna ytterligare ett och att lyckas skilja sig från de övriga. Det här är lite nytt med en egen stil där de har wrap-liknande crêpes, och det är väldigt mysigt ute i deras lada. För mig är det också väldigt inspirerande med ägarparet (Joakim Andersson och Charlotte Eklund, red. anm.) som flyttar till Gotland och öppnar ett litet crêperie i Stenkyrka, ute på landsbygden.
Lilla Bjers, Västerhejde.
– Nu är jag nog lite partisk, men jag tycker att det är fantastiskt. Det de lyckats göra är unikt, man får inte den närheten och direkta kontakten med bra råvaror på det sättet någon annanstans. Sedan jag var där har de tagit det ytterligare ett steg längre, de brinner för att ständigt utvecklas. Jag får ett extra lugn när jag kommer dit.
Prima Gård, Bunge.
– Det här tipset skiljer sig åt, för jag har faktiskt inte varit där. De öppnar sin restaurang i år. Jag har ätit deras mat tidigare på Furillen, och jag är väldigt spänd och förväntansfull på vad det blir på Prima gård. Det här är ett väldigt spännande tillskott på den gotländska restaurangkartan.
Gula Hönan, Ronehamn, och Tuppens krog, Adelsgatan i Visby.
– Jag uppskattar Gula hönan väldigt mycket och vet att de gör en mycket bra grej, vilket gör att jag ser oerhört mycket fram mot Tuppens krog som har öppnat precis nu i maj. Marc Enderborg har väldigt bra koll på sina råvaror samtidigt som han är nyfiken och modig i det han gör. Konceptet med att den mer exklusiva Gula hönan kompletteras av den lite enklare Tuppen blir väldigt intressant, säger Luqaz Ottosson.