Den demokratiska sanningen

Foto:

Krönika Mikael Mellqvist2016-08-26 08:00

Om jag påstår att Gotland är en ö belägen i Östersjön, skulle förhoppningsvis de flesta säga att påståendet är sant. Och för dem som inte tror på det skulle jag kunna bevisa det. Om jag säger att Mallorca är en ö belägen i Östersjön skulle det flesta förhoppningsvis säga att påståendet är falskt. Och de skulle också kunna bevisa det. Fakta kan alltså vara sanna eller falska (inget mitt emellan).

Men om jag säger att Gotland är en vacker ö skulle många säga att det är sant och vissa säga att det inte stämmer. Båda påstående är felaktiga. Att Gotland är en vacker ö är ett uttryck för en värdering och värderingar kan inte vara sanna eller falska. De kan inte ens vara bra eller dåliga. Men vi kan ju naturligtvis tycka att vissa värderingar är bra och vissa andra dåliga. Men vårt tyckande är värderingar som inte kan vara sanna eller falska.

Även om väldigt många människor tycker att Gotland är en vacker ö så blir påståendet inte mer sant. I den moderna mediala kommunikationen har det dock uppstått ett fenomen som demokratiserar sanningen. I den politiska propagandan är det inte ovanligt att värderingar (tyckanden) maskeras som fakta. Och om sådana ”fakta” upprepas av tillräckligt många tillräckligt ofta och tillräckligt många ”jag-gillar-klick” delas ut blir budskapet ”sant”.

Är det då viktigt att det som sägs vara sant också är sant? Japp, det är det. Vår förmåga att kunna skilja mellan å ena sidan fakta, dvs. det som är sant och å andra sidan våra värderingar är grundläggande för hur vi bygger vårt samhälle och vår demokrati. Man ska inte kunna rösta om vad som är sant. Men man ska kunna rösta om vilka värderingar man tycker är bäst.

Hur kan man då som enskild individ värja sig mot osanna sanningar? Det kan vara svårt och någon patentmedicin finns nog inte. Men i grund och botten är det av största vikt att man befrämjar och stödjer en kultur där självständigt och kritiskt tänkande bejakas och uppmuntras.

Vad jag nu har skrivit brukar användas av demokratifientliga krafter för att underkänna och undergräva demokratin. ”Det går inte att rösta om sanningen, därför kan vi avskaffa demokratin” är då budskapet. Budskapet är givetvis idiotiskt. Vår demokrati handlar inte om att avgöra vad som är falskt och sant. Vår demokrati handlar om hur vill att vår samhällsgemenskap ska se ut nu och i framtiden. Och det är en fråga om värderingar, inte om fakta. Och för att avgöra det passar demokrati alldeles utmärkt.

Somliga rader

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om