Det är enkelt att hitta kärleken på Tinder, eller?

När Tinder kom för tio år sedan förändrades hela dejtingvärlden. Från att träffat potentiella partners på krogen skulle vi nu träffa varandra genom appar. Ansvaret låg inte längre på oss att behöva socialisera oss på fester som tidigare, utan nu kunde algoritmerna lösa sökandet efter en partner åt oss. Skönt, eller?

Hanna Maria Davidsson.

Hanna Maria Davidsson.

Foto: Henrik Radhe

Krönika2022-10-22 15:45

Det verkar i alla fall var fjärde singel tycka. Enligt studien “Svenskarna och internet” som släpptes i dagarna har nästan 26 procent använt sig av nätdejtingsidor. Av dem uppgav hela 40 procent att de inlett en relation genom nätdejting. Siffrorna ser mer positiva ut än någonsin för den som vill hitta kärleken över nätet. Men är det så enkelt?

“Skaffa Tinder det är jättekul.” “Jag och min kille träffades via Tinder, du kan också hitta någon där.” Så lät det från mina vänner när jag precis hade avslutat en femårig relation. Efter att jag hade hört tjatet om att det både är kul att chatta med flera killar samtidigt och att man faktiskt kan hitta kärleken där, laddade jag ner appen. Jag skapade min profil med de allra bästa bilderna på mig själv och skrev någon kort förskönande text. Sen var jag igång och började "svajpa". 

Det första jag möttes av var en kille i bar överkropp som hade placerat en emoji över ansiktet. Lite märkligt tänkte jag och svajpade bort honom åt vänster. Sen insåg jag att det är just detta som är utbudet. Killar som visar upp sina vältränade kroppar eller de som lagt upp någon festbild på dem själva i en rosa eller vit Ralph Lauren-skjorta från ställen som Marbella och S:t Tropez. Och visst var det sant det alla hade berättat om men som jag inte trodde på förens jag såg det. Killarna som poserade med en stor död fisk de fångat. Till dessa killars försvar kanske det hade gått något rykte om att tjejer älskar killar som visar upp att de kan fånga stora fiskar. Jag kan däremot berätta för er att ingen vill se era döda fiskar. 

Inte så förvånande kände jag att detta inte var för mig, men jag hade gett ett löfte till min vän om att gå på en dejt innan jag kastade in handduken. Sagt och gjort bestämde jag dejt med någon kille som faktiskt verkade rätt okej. Vi gick till en bar som råkade vara bådas kvarterskrog i området. Mitt nervösa jag hade efter två svepta glas bubbel börjat babbla om mitt liv från spädbarn till vuxen och hunnit nämna mitt ex några gånger emellan. När det blev dags att säga hejdå blev det en snabb kram och sen gick båda åt varsitt håll utan att säga “vore kul att ses igen”. Det var därför inte så konstigt att vi aldrig hördes igen efter detta. 

Min upplevelse av nätdejting var inte positiv. Varken dejten eller utbudet. Det resterande 60 procenten från studien verkar inte heller haft en positiv upplevelse av dejtingapparna. Vad kan det bero på att vissa har det så enkelt men andra inte? Sociologen Michael Rosenfeld vid Stanford University i USA har kommit fram till att Tinder gjort oss mer effektiva i dejtandet. När relationer inte verkar ta vägen någonstans, har vi också mindre tålamod och gör oss av med varandra snabbare. Detta för att vi vet att det finns fler ute på marknaden. Samtidigt verkar vi ha blivit mer kräsna av att ha så många fler valmöjligheter. Det har gjort att minsta lilla som vi inte tycker om gör att vi hellre väljer att släppa personen och gå vidare till nästa. Dejtingapparna har fått oss att tro att det finns fler därute och att vi inte ska nöja oss för tidigt.

Det verkar vara enkelt att hitta kärleken på appar som Tinder för de 40 procenten, men för resten av oss är det inte det. Kanske kan det bero på att vissa av oss fastnar i svajpandet efter någon bättre, medan de andra faktiskt ger varandra en ärlig chans. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!