Medlemsföretagen är i full färd med att fylla i en enkät med ett tjugotal frågor. Svaren kommer att visa behovet av kompetensutveckling och vilka satsningar som behövs för att kunna ge bra service nästa år då antalet kryssningsbesökare väntas öka med nästan 50 000.
– Svarsfrekvensen är hög. Det här tar våra medlemmar på allvar, säger Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson.
Visby Centrum vill bland annat veta hur det är ställt med språkkunskaperna i butikerna. Sedan länge finns en vana med utländska besökare, och personalen klarar ofta mer än ett språk.
– Jag pratar engelska och spanska, och förstår tyska ganska bra. Men viktigast är kroppsspråket, med det kan man alltid göra sig förstådd, säger Sofie Morin som arbetar i Skafferiet.
Tommy Kullman som driver Skafferiet berättar att man till nästa år kommer att ha menyer på engelska, kanske även på tyska och franska.
Kaféerna tippas bli vinnare när kryssningsgästerna blir fler, men Tommy Kullman är osäker på om det gäller alla:
– Många kryssningsgäster är äldre och Visby är en tuff stad att gå i. Om besökarna ska bussas in till stan från kryssningskajen hoppas jag att bussarna stannar på fler ställen, så spridningen blir bättre.
Visby Centrum vill veta vilka valutor det går att betala kontant med, och vilka betalkort affärerna accepterar om besökarna vill göra kortbetalning.
– Det är ytterst sällan någon vill betala kontant i euro eller dollar. Oftast har de kort, säger Göran Stenström som driver Design & Hantverk på S:t Hansgatan.
Bland det som Göran Stenström överväger inför nästa säsong är hur företaget enklare ska kunna erbjuda kunderna att få varor hemsända.
– Vi skickar en del paket redan nu, men till nästa säsong är det bra om vi har ett färdigt koncept så att vi direkt kan tala om vad det kommer att kosta, säger han.
Frida Asplund, som driver Yllet Inredning, håller med om att det är sällan kontantbetalning i utländsk valuta är aktuell.
– Det har kanske hänt tre gånger på fem år. Däremot är det vanligare att kunderna vill ha varorna hemskickade. Det har vi redan rutiner för, eftersom vi även säljer på postorder, säger hon.
Visby Centrum vill veta om företagen är villiga att upplåta sina toaletter för kryssningsbesökare. I enkäten påpekar man att till exempel Rom löst bristen på offentliga toaletter genom att kaféer, butiker och restauranger mot en avgift upplåter sina toaletter även till de som inte är kunder. Men de butiksinnehavare GA pratat med är tveksamma.
– Vi använder vår toalett även som förråd, så vi kommer knappt in i den själva, säger Göran Stenström.