Lugn – fartygen får inte sno vårt vatten

Ska kryssningsfartygen verkligen få fylla vattentankarna på vattenbristens Gotland? Nejdå, där har det skett en brist i kommunikationen.

Skissen visar kajen med fartyg förtöjda.

Skissen visar kajen med fartyg förtöjda.

Foto: Region Gotland

KRYSSNINGSKAJEN (GT)2018-02-01 05:15

Det är en mening på en hemsida som väckt anstöt. Sidan tillhör Copenhagen Malmö Port, CMP, som ska stå för driften av Visbys kryssningskaj när den är färdig.

Det som kommunicerats ut är att fartygen vid den nya kajen erbjuds ”chansen att fylla på med färskvatten”.

Flera tusen personer vistas i flera dygn på de större skeppen, så vattentankarna ombord är enorma – att fylla dem skulle bli en kostsam förlust för vattenbristens Gotland.

Men det hela är ett missförstånd. Texten på CMP:s hemsida ger fel intryck.

– Jag har inte sett texten, men de behöver nog prata med sitt webbfolk. Redan 2016 bestämde vi att fartygen får bunkra max 50 kubikmeter per anlöp, det är vi överens med driftbolaget om, klargör Gotlands hamnchef Mats Eriksson.

Vilket också bekräftas av CMP:s Henrik Ahlqvist:

– Stämmer det som du säger är det slarvigt uttryckt på hemsidan, erkänner han.

Skulle det uppstå någon slags nödsituation på ett av fartygen kan regionen möjligen vara flexibel med regeln. Annars ändras den bara om omständigheterna också blir annorlunda.

– Om vi får nya förutsättningar för att skapa dricksvatten på ön, till exempel med mer avsaltning, kan det här kanske förändras i framtiden, säger Mats Eriksson.

Begränsningen väcker samtidigt frågan hur dessa jättefartyg klarar av vattenbehovet under de långa resorna, om de inte kan fylla på vid varje stopp? Mats Eriksson har svaret:

– De större fartygen har egna reningsverk ombord. Så de producerar sitt eget vatten vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om