Utländska valutor, menyer på flera språk och satsning på tillgänglighet. Butiker och restauranger i Visbys stadskärna gör sig redo för kryssningsgästerna.
Föreningen Visby centrum skickade ut en enkät till samtliga medlemmar med frågor inriktade på den internationella turismen.
– Vi har en bra grund att stå på tack vare att vi har varit en resedestination länge och att gotlänningar har ett gott rykte som trevliga och hjälpsamma, men det gäller att utveckla sig hela tiden och anpassa sig och vara lyhörd mot gästen, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare.
Frågorna i enkäten rörde förutom utländska valutor, tillgänglighet och information på flera språk också möjligheten för kunder att handla och få varor hemsända samt fritt wifi.
– Jag blev positivt överraskad av svaren och den service som företagen erbjuder sina kunder och gäster, säger Magnus Olsson.
Men det är inte alla som applåderar den förväntat ökande turismen som kommer i land via den nya kryssningskajen. Ulla Murat, som driver inredningsbutiken Akantus på S:t Hansgatan i Visby, jublar inte alls.
– Jag är inte ens säker på att jag vill försöka locka in kryssningsturisterna i butiken, säger hon.
Varför inte?
– Jag tror att vi har en övertro vad gäller deras vilja att handla. Köper de något så ska det vara litet och billigt. Visst, jag skulle kunna ställa fram en vagn med billiga smågrejer som kostar runt 50-lappen, men det vill jag inte göra och det kommer jag inte att göra, säger Ulla Murat och fortsätter:
– Då skulle det här bli en turistshop. Jag värnar i stället om de vanliga turisterna, de som är intresserade av äkta gotländskt hantverk och som är beredda att betala för det.
Ulla Murat menar också att kryssningsrederierna mer och mer stryper utrymmet för kryssningsresenärerna att konsumera på respektive destination längs vägen.
– De kör ut cyklar, ordnar matpaket och när passagerarna går av fartyget har de redan med sig det de behöver för de fem timmarna i land. Däremot är det vi gotlänningar som får stå för infrastrukturen, säger hon.
Kommer ingen att tjäna på kryssningsgästerna?
– Jo, främst caféerna tror jag. Dricka kaffe och se folklivet är populärt, säger Ulla Murat.
Magnus Olsson, Visby centrum, håller delvis med Ulla Murat angående vilka som gynnas mest, men ser samtidigt ökad potential för fler då han menar att nya kategorier av resenärer väljer att åka på kryssningar.
– Vi har haft kryssningsturism på Gotland i över 50 år så vi har en ganska bra bild av vad gästerna efterfrågar. Resenärerna blir mer och mer intresserade av att hitta det genuina och där har Gotland en hel del förstklassiga produkter, säger han och fortsätter:
– Vi får heller inte glömma bort att närmare 20 procent av kryssningsgästerna återkommer till platser igen som ”vanliga gäster”. Därför är det av yttersta vikt att det skapas förutsättningar för företagarna så Gotland kan bibehålla högkvalitativa och genuina butiker, restauranger och caféer som har öppet året runt.
Hur väl förberedda är butiker, restauranger och caféer inför kryssningskajens invigning i vår?
– Jag vågar påstå att vi står väl rustade både i Visby och på övriga Gotland.
Vad är allra viktigast?
– Värdskapet med servicen och bemötandet är nyckeln. Det finns många fantastiska platser runt om i världen att uppleva och besöka som vi tävlar mot. Visst kommer man ihåg fina platser man besökt, men man glömmer aldrig det där stället där man blev väl omhändertagen och fick känna sig unik, avslutar Magnus Olsson.