Region Gotland muddrar utan tillstånd

Miljötillståndet löpte ut sista maj, men muddringen av kryssningskajen fortsätter. "Vi har skyldighet att anmäla brott mot miljöbalken och vi har polisanmält regionen i dag", säger Andreas Pettersson, kust- och miljöhandläggare.

Lagbrott. Regionens tillstånd för muddringsarbetet för kryssningskajen gick ut sista maj. Trots detta fortsätter arbetet.

Lagbrott. Regionens tillstånd för muddringsarbetet för kryssningskajen gick ut sista maj. Trots detta fortsätter arbetet.

Foto: Gunnar Britse

Kryssningskajen2016-06-14 15:24

Region Gotlands tillstånd för muddringsarbetet för bygget av kryssningskajen i Visby har gått ut, och den verksamhet som pågår i hamnen nu klassas som brott mot miljöbalken.

Trots att länsstyrelsen polisanmälde händelsen under tisdagen, kommer de inte att stoppa muddringen.

– Regionen bryter mot Miljöbalkens elfte kapitel om vattenverksamhet och länsstyrelsen har skyldighet att anmäla den typen av brott. Så vi har polisanmält regionen i dag, säger Andreas Pettersson, kust- och miljöhandläggare.

Muddring tillåts sällan under våren på grund av att grumligt vatten kan störa fisklek. Men den utvandrande havsöringen från Kopparsviksbäcken – som haft den primära hotbilden över sig – är i nuläget inte hotad av aktiviteten, då det så lite vatten i bäcken.

– Det är lite tur i oturen att havsöringen inte påverkas just nu. Länsstyrelsen gör bedömningen att inte stoppa muddringsarbetena och ser hellre att regionen gör klart det förhållandevis lilla arbete de har kvar, än att de kommer tillbaka igen 2017 – det är bästa lösningen ur miljösynpunkt. Att slutföra muddringen nu är även en förutsättning för att kunna fortsätta anläggningsarbetena med själva kajen i sommar. Att avbryta nu skulle medföra stopp i hela processen och medföra en större miljöpåverkan i form av ökade transporter och råvaruförbrukning, säger Andreas Pettersson.

Harald Gröttvik, Region Gotlands projektledare för bygget av kryssningskajen, menar att det är självklart att länsstyrelsen ska utföra sitt jobb, men att det är beklagligt att de tvingats anmäla projektet.

– ­Vi hade två alternativ. Antingen kunde vi spränga berget och gräva upp resterna eller så kunder vi "rippa"botten och gräva upp resterna. Vi valde det miljövänligare alternativet­ att "rippa"­– och det har tagit längre tid än planerat. Vi insåg att vi skulle spräcka tidsramen i början av maj, och då det är en lång process att få fram ett nytt tillstånd valde vi att redovisa läget för länsstyrelsen så snart vi kunde. Vi tycker att de avsteg vi gjort överensstämmer med vad vi har åtagit oss i det här målet. Men det här blir upp till tillsynsmyndigheten att värdera om vi har gjort något graverande fel i det här ärendet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!