Hon har ett av de mest utmanande uppdragen på Gotland under kommande år och det finns nog risk för en eller annan sömnlös natt framöver.
Oavsett om allting flyter på som det ska eller inte.
Pernilla Johansson är projektledare för infrastrukturen som är kopplad till jättebygget av den nya kryssningskajen. Därmed har hon redan hunnit vänja sig vid, och avfärda, många olika förslag på hur saker och ting ska lösas.
Efter att GT:s serie om kryssningskajen hade premiär i lördags, har reaktionerna rasat in.
Många har med Pernilla Johanssons projekt att göra.
Det är väl lika bra att vi låter henne bemöta de vanligaste synpunkterna:
En gångbro kommer aldrig att bli klar i tid!
– Beslutet om bron kommer förhoppningsvis att tas i nästa nämnd, men under tiden jobbar vi på. Målet är att bron ska bli klar under våren nästa år, men om den mot all förmodan inte skulle bli det, då får vi hitta en tillfällig lösning.
Kryssningsgästerna kommer aldrig att orka gå uppför stan!
– Alltså, Visby ser ut som Visby gör. Vi har det läge vi har och det kan vi inte ändra på. Vi kommer inte att erbjuda trasport för skattebetalarnas pengar utan vi hoppas på att någon ser en affär i att hålla i en shuttlelösning. Vi erbjuder gratisalternativet med bron. Att promenera innebär en viss höjdskillnad, absolut, men vi ska se till att det finns sittplatser med jämna mellanrum så det går att vila. Det är också en väldigt vacker promenad och fantastisk utsikt längs vägen.
Bron kommer att få budgeten att haverera!
– Mitt projekt, alltså infrastrukturen kring kajen, har en budget på 38 miljoner. I dessa ingår det 25 miljoner för bygget av bron, så de pengarna finns redan med i beräkningen. Det som sker nu är att jag söker en mängd olika statliga bidrag för att få ner kostnaden och därmed spara pengar åt skattebetalarna.
Att bussa folk inåt stan kommer sluta i ett enda stort kaos!
– Jaså? Så många kommer nog inte att åka buss, utan vi hoppas kunna styra folk till fots och att de går genom stan uppifrån och ner. Vi vill skapa lösningar som får Adelsgatan att leva upp, och att övriga butiker och restauranger också får ta del av det som kryssningsresenärerna ger. Man får inte glömma bort att Visby har haft den här typen av turism i 50 år och att vi hittills har klarat av att ta emot dem som kommer.
Pernilla Johansson är ändå beredd på en stormig resa.
– Folk tycker mycket och alla har egna förslag på det mesta. Lösningen med bron exempelvis, den har vi kommit fram till genom att stänga den ena orimliga idén efter den andra. Som vi ser det är en bro det enda fungerande alternativet, menar hon.
Och den ska bli sex meter hög?
– Ja, och det är helt enligt Trafikverkets krav. Det diskuterades tidigare olika lösningar där man kunde öppna bron, eller till och med höja och sänka den, men det var väldigt dyra konstruktioner. Sex meter är tillräckligt högt för att klara transporterna, säger Pernilla Johansson.
Den här idén med en linbana från terminalen, vad hände med den?
– Från vår sida är den idén släckt. Vi anser inte att den lösningen är möjlig på grund av investeringens storlek och svårigheter att lösa drift och logistik.
Hur lång tid tar det att bygga bron?
– Bron beräknas ta 5–7 månader att färdigställa efter projektering och upphandling.