I salen vid Dalbo i När är det svalt. På golvet ligger Kjell Tomssons mörkbruna bas. En sådan bör det finnas i varje hem, anser han. Från vardagsrummet där kaminen sprakar hörs välkända toner, när Dan och Kjell sjunger om päronträdet som står 150 meter bort i hagen.
– Det var min farfar Arvids piggträd som de ympade två sorter i. Det har funnits så länge jag vet, säger Kjell Tomsson, och berättar hur han som liten sårk brukade sträcka sig upp efter söta välmogna päron från trösken på sensommaren när den körde förbi.
Texten till duons stora hit kom genom en olyckshändelse.
– Jag körde in i trädet med traktorn och då kom låten till, säger han.
Det är sådana vardagliga händelser om livet kring Kjell och Dan som de blivit omtyckta för. Långt från tv-program som Idol, där allt handlar om att slå igenom och glänsa i strålkastarnas sken.
– Vardagen är bäst, det andra får man stå ut med, säger Kjell Tomsson.
Båda skriver texter på var sitt håll. Mjölkning eller en badutflykt med familjen kan räcka som inspiration.
Ändå, eller kanske snarare på grund av det jordnära innehållet, är de två gotländska musikerna smått kultförklarade.
I somras fick de äran att vara förband när 4 000 besökare samlades för att lyssna till Sarah Dawn Finer, Petter och Little Jinder på ”Så mycket Burgsvik”.
– De var ganska bra de också, säger Dan Svensson med glimten i ögat.
Humorn och förmågan att vrida till vardagen och få knorr på livet delar de båda två. Men Dan förklarar att det trots allt var en enorm kick och häftig känsla att gå ut på scenens catwalk och framföra sin ”mjölkrapp” på gutamål – med en ung publik som hängde med i texterna.
Cirkusen började egentligen när Kjell på sin 30-årsdag fick ett durspel av hustrun Birgitta.
– Det var en tåskboddsfest i bygdegården i När med Berra Alvengren och Bengt Norrby. De skötte all dans med durspel, ståbas och en gitarr – då blev jag sugen, säger han.
Kort därefter fanns en annons i tidningen att Berra skulle hålla kurs för Vuxenskolan i durspel. Kjell Tomsson hakade på som elev och på den kursen föddes gruppen Brändus sväinpälsar – som i år firar 30-årsjubileum.
Året efter kom Dan Svensson med i Brändus.
– Jag och en kompis fick provspela, minns han.
Det gjordes i skarpt läge, med omedelbar premiär.
– Det var en mindre och enkel spelning för landshövdingen inne i stan, säger Kjell och flinar.
De två lantbrukarna fann varandra i musiken och så kom duon till.
– Det fungerar bra. Dan tar halvtoner och jag skär in mittemellan, säger Kjell Tomsson.
Hittills har det blivit fyra skivor och ett 80-tal låtar, varav mellan 50 och 60 finns på Spotify, samt mängder av spelningar på årsmöten och privata fester.
Till en början var publiken som uppskattade sång på gutamål äldre, men det har förändrats.
– Det är märkligt, men vi har mycket ungdomar som fanclub i dag. Det finns ett gäng som är 25-30 år, de är nog påverkade av mormor, tror Kjell.
Bidragande kan också musikläraren Elisabet Franzén på Högbyskolan i Hemse ha varit. Hon har använt Dan och Kjells låtar i sin undervisning.
Själva är de glada om de kan bidra till att bevara gutamålet hos de unga, som både lyssnar till och ibland framför deras låtar.
– Det känns mäktigt när någon annan tycker om och sjunger det jag skrivit. Det finns många småkillar och tjejer som kör ”mjölkrappen”, säger Dan Svensson.
Till vardags är båda lantbrukare i utfasning. Kjell slutade med mjölkkor i fjol och har stutar kvar som svarar för gräsklippningen bakom ladugården.
– Jag gör precis som jag vill. Det har jag alltid gjort, men nu har jag mer tid till det, flinar han.
Dan har lämnat över gården i Öja till sonen Magnus och är i dag vd.
– Verkställande dräng – med visst inflytande, förklarar han.
Musiken är inte någon vinstmaskin för de två. Det handlar om hundralappar om året från Stim och bensinpengar i ersättning till spelningar, men belöningen ligger i att glädja de som kommer till bygdegårdar och fester. I lördags firade Fidegården 20 år, den 3 december har Källingknuten i Garda julmarknad och på nyåret arrangeras kaffekalas i Gothem. Hos Anders Nordh som rattar musikstudion Måsen i Hemse spelas just nu nästa platta in. Det är tio låtar som först släpps på Spotify, förhoppningsvis till jul.
– Dan har lärt sig en ny halvton, H-moll är med på två nya låtar. ”Gutt nöit år” tycker jag är fin, säger Kjell Tomsson, och avslöjar att Dan har en möjlig hit på gång till jul i låten ”Tomtegrå”.