Under midsommarhelgen slog Stavgard upp portarna och de första ungdomarna har redan varit på dagsläger i vikingabyn. Nu rullar museet på som vanligt och har öppet varje dag, hela sommaren. På det dagliga schemat står guidad visning, skattjakt och hantverk.
– Vi hoppas kunna hitta till både barnfamiljer och människor som är intresserade av vikingatid, säger Lisa Wanneby, ordförande i föreningen Stavgard.
Ett inslag kan tilltala de sistnämnda har tillkommit på senare år tack vare professorn Bo Gräslund. Han har nämligen skrivit en bok där han lägger fram teorin om att den husgrund, som länge tillskrivits Stavar, istället tillhörde den omskrivna hjälten Beowulf.
– Det är många som kommer med boken i handen och frågar: "Var är husgrunden? Jag måste se husgrunden", säger Lisa Wanneby och skrattar.
Hon tillägger:
– Det är en ny stig att vandra på. Sedan har teorin blivit ifrågasatt också. Beowulf har placerats i både Danmark och Västergötland tidigare, men det är därför det är så spännande. Det är jättehäftigt att lilla Stavgard blir en punkt i det här.
Skylten som visar Stavars boende har tidigare stoltserat ensam längs med den lilla grusvägen ner till Stavgard. Men nu finns en ny, mer prominent skylt; "Beowulfs hus?"
– Det är ju som två superstjärnor, det är svårslaget i Sverige.
Men även utan den nya teorin har mycket hänt på Stavgard, som haft en stabil tillväxt de senaste åren. Något som guiden Sigrid Thunberg vittnar om.
– Jag har varit här tre säsonger sedan 2016 och ser den enorma skillnaden. I början var det inte så mycket verksamhet och då hade jag guidade visningar för fyra personer men nu kan det vara 40 personer. Det är kul att se hur mycket det växt.
Lisa Wanneby instämmer och tillägger att det på en dag förr kunde komma tio personer totalt, nu är den kvoten fylld innan lunch.
Stavgard går därmed emot den nationella trenden för pandemiåren där besöken på museum drabbats av en kraftig nedgång.
– Stavgard är ju en väldigt coronavänlig aktivitet där man är utomhus, säger hon.
Lisa Wanneby vill att Stavgard ska fortsätta växa och kunna vara en plats där alla olika intressen inom vikingatid och vendeltid ryms. Oavsett om det är hantverk, historiskt återskapande eller fighting som är nischen.
– Vill ni dunka på varandra med svärd – gör det. Men det är inte min grej, säger hon och skrattar.