Bronskaja på 190 kilo blir nytt landmärke

På onsdagen landade en kaja på 190 kilo på Björkvägen i Visby. I vår placeras den permanent längst ut på inre norra vågbrytaren.

Ann Wolff gläds åt att jättekajan nu landat i hennes trädgård efter flytten från Tjeckien.

Ann Wolff gläds åt att jättekajan nu landat i hennes trädgård efter flytten från Tjeckien.

Foto: Nils Stahle

Kultur och Nöje2019-10-12 12:03

Det är konstnären Ann Wolff som skapat stans blivande nya landmärke som hon benämner "Kajan på kajen". Tanken är att den vänligt plirande fågeln ska välkomna alla som kommer till Visby sjövägen. 

– Alla båtar kommer att se den, konstaterar Ann Wolff förnöjt.

Bronskajan gjorde en för årstiden omvänd flyttfågelsresa eftersom den reste norrut från gjuteriet i Tjeckien och slutligen landade i Ann Wolffs ateljéträdgård.  Där kommer den nu att stå tills den någon gång i vår placeras på sin permanent plats längst norrut uppe på inre norra vågbrytaren. Den i dag ofta stängda kajen nedanför kommer då också att vara öppen.

Region Gotland har gått med på placeringen men betalar inget för arbetet med att få den på plats eller skötseln. Finansieringen av detta ska via bland annat en vänförening och genom att sälja ett grafiskt blad med kajan. Skulpturen ägs av hennes stiftelse Ann Wolff Foundation, som för övrigt nyligen utsågs till Årets formbärare på Gotland.

En kaja är kanske inte den fågel som en majoritet Visbybor skulle betrakta som en given symbol för staden men för Ann Wolff råder det ingen tvekan. Hon har själv kajor i trädgården och fastnade för en som besökte henne varje dag. Den såg nyfiken ut och tittade med pliriga, snälla ögon på Ann och maken Dirk Bindberg när de arbetade i ateljén. 

– Den stannar hemma under vintern och hälsar på oss. Levnadssättet påminner mycket om människor. Den känner igen en om den blir matad och lär sig till och med att höra människans språk. 

Hela projektet startade för 3-4 år sedan, själva arbetsprocessen har tagit cirka 1,5 år.

– Jag tänkte att jag måste börja jobba med fågeln. Jag gjorde teckningar, började modellera och gjorde en liten modell i brons. Jag tyckte den kunde förstoras men vad skulle göras med den. Jag försökte få Region Gotland intresserad och de tyckte idén var strålande.

Den färdiga jättekajan är således utförd i föreställande form. 

– Jag har inte gjort den abstrakt, så konstnärligt märklig att man inte förstår. Den hör helt enkelt dit och är en fågel många kan ha glädje av. Svart är också en fantastisk färg att jobba med. 

Jättekajans ankomst kommer att firas under lördagen och söndagen med vernissage i studion på Björkvägen. Då visas den tillsammans med teckningar och modeller från processens gång. Detta sker i sällskap med Anns övriga nya arbeten. 

– Fågeln är temat. En vägg är skapad kring den. Det är ganska mycket humor i de olika varianterna, de är olika personligheter. Den färdiga är den allvarligaste, konstaterar Ann Wolff. 

Men Ann Wolff presenterar även flera andra verk, i såväl metall som glas och emellanåt blandat. Från hennes motivsfär återfinns bland annat trappor. Hon kombinerar och kontrasterar också mörka färger med exempelvis en näbb i nysilver. 

– Trappor har jag jobbat med väldigt mycket, nu är jag klar med dem. Jag är väldigt fascinerad av metall just nu. Framöver blir det metall och teckningar. 

Utställningen är endast öppen dessa båda dagar eftersom den är placerad i Ann Wolffs studio. "Kajan på kajen" kommer dock att kunna beskådas även framöver då den placeras i trädgården innan hamnflytten. Tills vidare kommer den sedan att stå på vågbrytaren två år i taget om inte parterna kommer överens om något annat. 

–  Den ska tillhöra Visby, fastslår Ann Wolff. 

Jättekajan flyger. Fast med lite hjälp av en kran förstås.
Jättekajan flyger. Fast med lite hjälp av en kran förstås.
Kajan på kajen

Material: Brons (legering av koppar och tenn).

Gjuten i: Tjeckien.

Vikt: 190 kilo.

Höjd: En meter.

Längd: 1,80 meter.

Kaja: På latin Corvus Monedula. Den blir 34-39 cm lång, har svart fjäderdräkt med grå nacke och distinkt blek-grå iris. Lever i jordbrukslandskap, öppen skog, bergsklippor vid havet och i städer. Allätare. Lever på växtdelar och ryggradslösa djur samt avfall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!