Gäfvert och Pettersson skapar storslagen vävkonst

Nyligen prisades gotlänningarna Siri Pettersson och Josefin Gäfvert för sin vävkonst, där de tolkat Carl Malmsten. Grunden för det framgångsrika samarbetet lades redan på gymnasiet i Visby.

siri pettersson och Josefin Gäfvert

siri pettersson och Josefin Gäfvert

Foto: Joel Nilsson

Kultur och Nöje2021-01-17 18:00

Det är grått och tungt ute när vi träffas men i Josefin Gäfverts ateljé strax söder om Stockholm sprakar det i färger från vävar, garnnystan och väggtextilier. Den egentligt ganska rymliga lokalen känns trång när arbetsbord, utrustning och framförallt stora vävstolar kläms in på en begränsad yta. 

Vävkonstnärerna Siri Pettersson och Josefin Gäfvert, båda ursprungligen från Gotland, mottog i slutet på förra året med vävgruppen Studio Supersju ett av landets finaste pris – Design S pris i kategorin textil. Projektet som gruppen prisats för grundar sig i ett samarbete med möbeldesignern Carl Malmstens butik, där inspirationen kom från en bokhylla.

I motiveringen skriver juryn bland annat: ”Ett storslaget samarbete av en grupp individualister som tolkar en av våra stora möbeldesigners.”

– Det känns jätteroligt och hedrande att ha fått priset men det viktigaste är framförallt att vi lyfter fram intresset för textil i designvärlden, säger Siri.

Vävgruppen Studio Supersju uppkom när sju textila konstnärer skaffade en gemensam ateljé. De bestämde sig för att jobba ihop som en grupp, fast med egna projekt och individuella uttryck. Tillsammans kunde de väcka större intresse.

– Det är svårt att nå ut som ensam vävare men tillsammans kunde vi lättare skapa förutsättningar och material som gör det enklare för oss att hitta folk som vill ställa ut våra verk, säger Josefin.

Studio Supersju kontaktade flera möjliga samarbetspartners och Malmstensbutiken nappade. Efter några möten fick vävgruppen fria händer. Slutmålet var en utställning i butiken där vävar skulle hängas upp. Utställningen var färdig för vernissage hösten 2019. Mottagandet var positivt med många besökare och utställningstiden förlängdes.

– Det var kul att de ville vara med och vi fick chansen att nå ut till en målgrupp vi normalt inte har och som dessutom, rent krasst, har pengar, säger Siri. 

Siri hade skapat en serie verk med dubbelvävar som passade in i Malmstens koncept. 

Josefins inspiration till verket uppkom under hennes föräldraledighet. Hon längtade mycket efter att få läsa böcker och utgick från en bokhyllas utseende i sin väv. Josefin hittade en novell av författaren Bodil Malmsten, barnbarn till Carl Malmsten. I novellen beskriver Bodil Malmsten detaljerat sin farfars bokhylla.

– Det var utifrån dessa beskrivningar i kombination med att Carl Malmsten bara använde sig av färger han kunde se på himlen som jag skapade mitt verk, säger Josefin.

I ateljén i södra Stockholm har Josefin Gäfvert numer sin arbetsplats efter att ha hoppat av Studio Supersju då andra samarbeten lockade. För tillfället experimenterar hon med tekniker och skapar nåt som förhoppningsvis ska visas i vårens slutställning på konstfack där hon tar sin masterexamen. 

Både Siri och Josefin är födda och uppvuxna på Gotland, i Väskinde och Vibble. De menar att uppväxten på ön har hjälpt dem framåt i deras karriärer som textilkonstnärer. Inte minst skoltiden på gymnasiet, där lades grunden för de bådas karriärer. Det var hög nivå på linjerna de gick och lärarna var mycket engagerade och kunniga. De båda kände till varandra under skolåren.

– Jag minns att Josefin alltid satt och sydde, bland annat en baddräkt och jag blev inspirerad av det, säger Siri. 

Josefin tillverkade och sålde efter gymnasiet även trasmattor och textila tryck i familjens sommarställe i Fide. 

– Gotland är en bra och unik plats att sälja konst och hantverk på. Bekräftelsen jag fick av att folk ville köpa mina saker var viktig och den möjligheten är nog svårt att få någon annanstans, säger Josefin.

I dag arbetar Siri med trippelvävar och har nyligen inlett ett samarbete med en målare vars bilder hon ska översätta till bildvävar. Med egna projekt jobbar hon planlöst och själva processen är inspirationen. Det är ett pågående arbete där hon efteråt kan reflektera över vad verken betyder.

– Det är en intuitiv process där form och rytm samspelar med en estetisk blick på väven när jag jobbar. Jag och Josefin är nog ganska olika där, säger Siri och Josefin håller med.

– Jag är också intuitiv men mer idébaserad. Jag vill utgå från färg, form och teknik, väven blir ett samarbete mellan dessa komponenter men jag vet aldrig hur slutresultatet blir. Jag tänker ofta att det ska bli en matta men det blir nästan aldrig det, säger hon och skrattar. 

Josefin och Siri

Namn och ålder: Josefin Gäfvert 32 år, Siri Pettersson 30 år.

Utbildningar: Josefin är i slutet av sin master på Konstfack. Siri har studerat på Handarbetets Vänner.

Yrke: Vävande konstnärer

Gör på fritiden: Siri dansar GaGa, en israelisk dansteknik. Josefin har nyligen börjat med styrketräning.

Gör om fem år: De skulle inte ha nåt emot att bo på Gotland om några år men vill och kan inte planera så långt fram i tiden fast det vore kul att göra en gemensam utställning på ön längre fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!