Filmmusik möter medeltiden på Medeltidsveckan

Filmens värld möter medeltida folkmusik i fantasykonserten ”Game of Drones” som hålls i S:t Nicolai ruin under Medeltidsveckan.

En smygtitt från konserten "Game of Drones" som spelas under Medeltidsveckan. Känner du igen musiken?

Foto: Niki Tegeland

Kultur och Nöje2024-08-07 13:57

Har du någonsin funderat på hur signaturmelodin från Game of Thrones skulle låta på svensk säckpipa? Under Medeltidsveckan får du svaret. Föreställningen ”Game of Drones” spelas under två kvällar och bjuder på en unik tolkning av favoriter från filmer, tv-serier och spel, framförda på bland annat harpa, slagverk och säckpipa. Publiken får genom fantasi och musik färdas från Fylke och Westeros till Törnrosdalen och Mattisborgen.

– Den här typen av musik griper tag och tar en med på en tidsresa. Det blir en kollektiv upplevelse som man delar tillsammans i ruinen, säger Anna Rynefors, en av musikerna i ”Game of Drones”.

undefined
Multiinstrumentalisten Anna Rynefors utforskar filmmusiken i medeltida tappning, tillsammans med sin ensemble i ”Game of Drones”. Anna har sedan 2005 titeln som riksspelman och är den enda kvinnliga musikern med den titeln på svensk säckpipa.

Anna Rynefors, tillsammans med Erik Ask-Upmark, utgör medeltidsensemblen ”Falsobordone”, som har gått samman med Kristin ”Fornfela” Svensson som spelar fiddla och sjunger. Dessutom har föreställningen en berättare, Johan Lundberg, som guidar publiken genom olika världar ackompanjerat av musiken.

”Game of Drones” spelades första gången 2018 och är idag en populär punkt i programmet för många besökare på Medeltidsveckan.

– Jag tror att väldigt många känner starkt för den här typen av musik och att det kanske till och med var någon av dessa filmer som väckte deras intresse för medeltiden, säger Anna.

Vanligtvis framförs filmmusik av en orkester. Det blir därför något helt annat när trion tolkar musiken på medeltida instrument i en kyrkoruin.

– Det är något unikt med klangerna från de autentiska instrumenten som skapar en unik atmosfär i den gamla ruinen, säger Anna.

undefined
Ensemblen tror att det är möjligt att musiken de tolkar i ”Game of Drones” har väckt många medeltidsentusiasters intresse för tidsperioden.
undefined
Erik Ask-Upmark är riksspelman och spelar harpa, säckpipa, slagverk och skalmeja, bara för att nämna några.
undefined
Första gången Anna Rynefors var på Medeltidsveckan var för 25 år sedan. I dag har hon medverkat på festivalen så många gånger att hon knappt kan hålla räkningen.
undefined
Kristin ”Fornfela” Svensson i ensemblen spelar fiddla och sjunger. Under Medeltidsveckan håller hon även viskurser och spelar ytterligare en konsert i S:t Görans kyrkoruin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!