Pyttipanna – bra skolmat för svenskar

Lite rester, lite blandat. Brist på idéer och uppslag. Då får det bli en krönika som denna.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur2019-09-27 08:24

Somliga rader

För ett par krönikor sedan retade jag mig på kommuners snikenhet att inte erbjuda lärarna fria luncher. För det är frågan om ren snikenhet och dålig personalvård. Att gömma sig bakom konkurrensregler är inte OK. Fy skäms! Men nu har jag kompletterat min uppfattning. Det borde vara ett obligatoriskt tjänsteåliggande för lärarna att delta i skollunchen. Mat gratis – självklart! Men det ska också vara tjänstgöring. Det är en ordningsfråga. Men det är också en pedagogisk uppgift. Ungarna ska lära sig bordsskick, vett och etikett. Det ska lärarna närvarande i matsalen se till! Samtidigt måste jag inflika att jag tycker synd om lärarna eftersom jag och många andra icke insatta (inte minst beskäftiga föräldrar) i tid och otid uttalar sig om vad de bör och inte bör göra. 

Häromdagen råkade jag också på uttalandet att en viss person inte var svensk utan ”bara” svensk medborgare. Först irriterade jag mig; att man är svensk medborgare är betyder väl att man är svensk. Vid närmare eftertanke kom jag dock på att det var den ”fyrkantiga juristen” i mig som gjorde det alldeles för enkelt för mig. Vad är det som gäller? Är man svensk om man är född inom landets gränser, om någon förälder är svensk medborgare, om man har svenska språket som modersmål? Tämligen irrelevanta frågor. Det finns inte något objektivt kriterium som kan besvara frågan om vem som är svensk. Svaret är i stället att man är svensk om man själv uppfattar sig som svensk. Att vara svensk är alltså en individuell känsla – inget som kan besvaras objektivt. Med andra ord – var och en av oss bestämmer helt och hållet själva om vi är svenskar eller inte – det ska inte någon annan besvära sig med att ha synpunkter på. 

Vissa förvirrade (dvs. många) politiker har fått för sig att domstolarna ger ungdomar som döms för allvarliga brott någon form av ”straffrabatt” (jag har arbetat i domstol sedan 1981 men inte hört talas om någon sådan). Men i den så kallade kampen mot brottsligheten ska man nu avskaffa något som inte finns. Tänk om de i stället för att enbart ägna sig åt populism kunde föreslå någon liten åtgärd som verkligen angrep problemet. Jag vet: Det är att begära alldeles för mycket!

Hiss 

Gotländsk höst – rätt plats, rätt årstid.

Diss 

”Ta en löpning i djupled” (det betyder att man springer mot mål). Silver till den sportjournalist som stryker det ordet ur sin ordlista. (Guld nästa krönika).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!