I Kvikkjokk har den kallaste januarinatten på 25 år uppmätts. Temperaturen var så låg som minus 43,6 grader.
Jane Ahrling, Visbybon som älskar naturen och vidderna i Norrland i synnerhet, befinner sig just nu i Kurravaara.
– Jag sov gott i igloon fram till klockan 03 då det blev lite huttrigt, säger hon och berättar att det då, natten till onsdagen, var 42 grader kallt utanför ishyddans väggar och ”bara” mellan minus 5 och minus 15 grader vid sovsäcken i igloon.
Jane Ahrling beskriver Kurravaara som ett köldhål strax utanför Kiruna, med en stugby och några hus, och igloos ute på isen till en sjö. När hon sover där hör hon då och då hur det smäller i den metertjocka isen under sovsäcken.
– De som skulle ha bott i de andra igloosarna hade bokat av. Jag gillar utmaningar, men man får inte vara dum, säger hon och berättar att hon först hade frågat om det var säkert att sova där trots den extrema kylan.
Efter att ha haft lite puls över att det kändes pirrigt somnade hon gott vid 22-tiden.
– När jag vaknade trodde jag inte att jag hade sovit så länge som jag gjort.
Isfisket har på grund av kylan fått ställas in, men matlagning och en tur på skotern har det ändå blivit med några utländska besökare.
– När vi kom ner på sjön var det minus 42 grader och det var inte säker att sitta stilla där och fiska, säger Jane Ahrling.
Vid lunchtid på torsdagen var det minus 33 grader i Kurravaara.
– Jag har fem lager kläder på mig, dubbla mössor och dubbla vantar, och en buff över näsan, säger hon och berättar att det faktiskt inte känns så kallt som man kan tro.
Däremot krävs vissa saker, för att klara mest utsatta delar i ansiktet.
– Man behöver blinka rejält och ofta, för annars fryser ögonfransarna ihop. Och ha en buff över näsan, för näshåren fryser när man andas in.
Efter att ha firat nyår i Abisko kom Jane Ahrling till Kurravaara.
– Norrskenet över Abisko på kvällen, det var lyxigt och jättefint. Vidderna, ljuset och den rosa himlen. Polarnatten är precis över och sedan tre dagar går solen upp i alla fall lite över horisonten, säger hon.
På väg upp hade ett tåg spårat ur innan Riksgränsen, sedan har kylan satt stopp för all trafik. Om tågen går hoppas Jane Ahrling påbörja sin resa söderut under fredagen. Hemma på Gotland är temperaturen ner mot minus 7 grader.
– Det går inte att jämföra. Här uppe är kylan torr, på Gotland är den råkall och jag har full förståelse för att man kan tycka att minus 7 känns kallt, säger hon.