I dag finns det en vattenskoterförordning som slår fast att länsstyrelsen meddelar vilka platser utöver allmänna farleder som man får trafikera med vattenskotrar. Däremot går den i strid med EU:s lagstiftning om att en vattenskoter räknas som båt och därmed omfattas vattenskotrar av fri rörlighet. Därav rapporterar inte kustbevakningen de som bryter mot förordningen men vattenskotrar måste fortfarande följa de regler som gäller sjötrafik.
Kustbevakningen nationellt uppger att de får ta emot flera samtal om vattenskotrar som stör eller skrämmer. Däremot anser Mikael Gardelin, biträdande stationschef vid Kustbevakningen i Slite, att det inte är ett stort problem för Gotland.
– Min bild är att det inte är ett jättestort problem. Det finns få som kör nära badstränder. Det problemområde som finns är Visby strand, säger han.
Mikael Gardelin berättar vidare att det största problemet vid Visby hamn är de som hindrar sjötrafiken och kör på svallvågorna bakom Destinations Gotlands färjor
– De kör både snabbt och vårdslöst, säger han.
Destination Gotland bekräftar att det förekommer trafik på vattenskotrar bakom färjorna.
– Det är inget utbrett problem men det har hänt. Vi anser att det är olämpligt och farligt, och avråder från att hålla på med detta, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.
I dag krävs det ingen utbildning för att köra vattenskotrar. Nu finns ett förslag på lagändring från regeringen på remiss om en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juni 2019.