Peter Josefsson blir stoppad på Östercentrum av Gotlands tidningars reporter och får svara på frågan om vad han gör för jämställdheten.
– Jag älskar kvinnor, jag gör mitt bästa och stöttar dem som alla andra. Jag tycker att det är självklart att det ska vara lika villkor för alla oavsett kön, samhällsklass eller läggning, säger han.
Själv ska han inte fira Internationella kvinnodagen men han tycker att dagen är viktig.
– Den behövs, det är viktigt att uppmärksamma kvinnors självständighet, säger han.
Filip Swärd, som även han är ute på stan, tycker att det ska finnas fler kvinnor i toppositionerna i yrkeslivet.
– Man får tänka att män och kvinnor sa vara mer jämlika i alla former och yrken vare sig det gäller en vd eller en sopgubbe, eller en sopkvinna för det finns det också, säger han.
På frågan om han tycker att det är viktigt med en internationell kvinnodag svarar han:
– Det finns både plus och minus, det kan skapa mycket hat. Jag tycker att det är bättre att ha jämställdhetslagar, säger han.
Myndighetschefen och lagmannen Mikael Mellqvist vid Gotlands tingsrätt berättar per telefon om vilka insatser han gör för jämställdheten:
– På det privata planet tror jag att jag är mycket jämställd. Jag är en sådan som fixar mycket med mat och tvätt och när det var aktuellt så hämtade jag barnen. På min arbetsplats är det bara två män, det är jag och Niklas som städar. Alla andra är faktiskt kvinnor, säger han.
På frågan om han tycker att det är viktigt med Internationella kvinnodagen svarar han:
– Jag vet inte. Å ena sidan tänker jag att ska det ska vara något som alltid gäller. Men å andra sidan, varför inte? Om man sätter fokus på det så sprider det ringar på vattnet. Jag tror att det kan ha en positiv effekt.
När Gotlands tidningars reporter ringer Clas Strid (SD), som nyligen tog en stol i regionfullmäktige för Sverigedemokraterna på Gotland, och frågar om hans insatser för jämställdheten, svarar han:
– Ja, förra sommaren jobbade jag med en kvinna och lärde upp henne. Jag kör tankbil och jobbar ihop med kvinnor, de är lika duktiga som männen. Men jobbar för jämställdheten, det gör jag inte. Jag är för jämställdhet men kan inte påstå att jag jobbar och propagerar för det. Men jag är för att de ska ha lika bra betalt och inom chaufförsbranschen har kvinnorna samma lön som männen. Men om man har ett städjobb, som det är flest kvinnor som har, så är det åt helvete för lite betalt. Det är samma inom sjukvården och primärvården. Om de slutar jobba så stannar hela Sverige.
På frågan om han ska fira Internationella kvinnodagen svarar Clas Strid:
– Jag är visserligen ledig men jag vet inte om jag ska fira. Jag kan komma hem till dig så kan vi göra något mysigt, säger han och berättar sedan att han skämtar.
Även regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) svarar per telefon på frågan om vilka insatser han gör för jämställdheten.
– Dels i det sammanhang i regionen där vi deltar olika engagemang, där tror jag att jag kan bidra och stötta. Annars i vardagen försöker jag leva efter att man ska ta ansvar, bidra, stötta och dela på arbetsuppgifter och att man försöker leva upp till jämställdheten. Det handlar mycket om att försöka vara jämställd i vardagen och inte förtrycka eller spela på förhärskande roller. Om någon gör sig rolig på andras bekostnad så är det viktigt att markera och säga ifrån.
Just 8 mars kommer Björn Jansson inte att fira eftersom han kommer att vara på fastlandet och jobba.
– Det handlar mer om att jag uppmärksammar att det är den dagen. 8 mars sitter i, det kommer man ihåg, vissa dagar är givna, som julafton och 8 mars, säger han.