Torsten gick i mål – efter 92 kyrkobesök

Han har lett ett seminarium med 28 gäster från åtta nationer, i torsdags fyllde han 60 år och i går fullbordade han sin programserie i radion som innebar att han sänt från öns samtliga 92 medeltida kyrkor.

Torsten Svensson har i radion delat med sig av sina enorma kunskaper om de gotländska kyrkorna.	 GT träffade honom i Väte, en av de 92 platser som har passerats under resan.

Torsten Svensson har i radion delat med sig av sina enorma kunskaper om de gotländska kyrkorna. GT träffade honom i Väte, en av de 92 platser som har passerats under resan.

Foto: Johan Kurelid

KYRKOEXPERTEN2018-06-05 11:30

Det har varit en minst sagt svettig vecka för Torsten Svensson, som han heter, och det han inte kan om öns kyrkor, dess konst och historia, det är sannolikt inte värt att veta.

– Intresset för kyrkor kom tidigt, redan när jag var nio år. När mina kompisars föräldrar skjutsade till fotbollsträningar och annat så fick mina föräldrar köra runt mig till en massa kyrkor, berättar han och skrattar.

Det som startade 2014, och som från början inte var tänkt att bli en långkörare, hade sin avslutning i När i går. Torsten Svensson och Radio Gotlands programledare Joakim Åstrand hade äntligen kommit i mål med sin programserie "Kyrkoresan". Efter fyra och ett halvt års flängande fram och tillbaka över ön.

– Jocke visste inte om det från början, men min dolda agenda var hela tiden att vi skulle ta oss igenom alla 92. Nu känns det verkligen jätteroligt att vi lyckades, säger han och pustar ut.

– Hade vi inte besökt alla så hade nog en del blivit jättesura på oss.

Känns det skönt att vara klara eller möjligen sorgligt?

– Det är tveeggat, precis som allt annat i livet.

Torsten Svensson uppskattar att han under sitt liv har besökt samtliga 92 kyrkor minst 50 gånger var, men vilken som är hans favorit vill han inte avslöja. Eller om han helt ärligt inte vet.

– Jag får den frågan väldigt ofta, men jag brukar svara att det är väldigt individuellt. Om någon ber mig om råd angående vilken kyrka som bör besökas så svarar jag alltid att det har att göra med vad man är intresserad av, säger han och fortsätter:

– Men helt klart är att Gotlands kyrkor är en otrolig källa till turism och det tycker jag att man bättre borde ta tillvara på.

Hur mår öns kyrkor?

– Jag skulle nog säga att de mår väldigt bra, men det kan ändras snabbt och det är omöjligt att säga hur det ser ut om 10–20 år. De statliga stöden för restaureringar minskar och det tycker jag att man bör vara orolig över, säger Torsten Svensson.

Vad har du själv för relation till Gud?

– Hmm, det finns någonting, det tror jag. Något måste ligga bakom det här, det som är vår värld. Och tanken på ett liv efter döden är viktig och ger människor förhoppning.

Som konstvetare och expert på kyrkoinventarier har han under tio år arrangerat ett årligt seminarium som han kort och gott kallar för "Kyrkoseminariet".

Förra veckan, mellan den 29 maj och 3 juni, hade han gäster från 8 olika länder på besök och mitt i alltihop passade han på att fylla 60 år.

– Det var en oförglömlig dag i torsdags, berättar Torsten, som hyllades av närmare 60 personer som följde med Gotlandståget från Dalhem till Roma och tillbaka igen.

– Vilken fest det blev, helt otroligt.

Hur känns det nu, när tre stora händelser på kort tid är över?

– Både skönt och lite jobbigt. Många av de som kommer hit för mitt seminarium är vänner som jag bara träffar en gång om året, och det känns lite tomt och ensamt när de åker. Samtidigt har det varit väldigt mycket och jag behöver vila, säger Torsten Svensson.

Kan du avslöja något om framtida projekt, nu när 92 gotländska kyrkor är avklarade?

– Ingenting är klart, men jag är lite nyfiken på att besöka prästgårdar. Det är nästan bara Gotland som har kvar prästgårdar i kyrkans tjänst.

Vem byggde kyrkan?

Under medeltidens första två århundraden byggdes ett stort antal kyrkor i Sverige. Totalt fanns omkring 2300 kyrkor. De många socknar som skapades under den här perioden ger också en antydan om det stora antalet kyrkor. Initiativet att bygga en kyrka togs ofta av en enskild person, vanligtvis en rik godsägare.

Att bygga en kyrka var nämligen det bästa sättet att försäkra sig om såväl hög status i samhället, som en plats i himlen efter döden.

Källa: historiska.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om