Varje år delar Kyrkostyrelsen ut kyrkoantikvarisk ersättning från staten som utgår för att kunna renovera och hålla kyrkorna i bra skick.
För ramåret 2017 kommer 460 miljoner kronor att fördelas i Sverige. Av dessa ansökte Visby stift om att få drygt 40 miljoner, men fick endast 19,8, står det nu klart. Jämfört med tidigare år är det en sänkning.
2011 ansökte man till exempel om 101 miljoner och fick 55,7 och 2013 fick Visby stift 60 miljoner för sina över hundra ansökningar.
Trots den med Gotlandsmått blygsamma summan är det fortfarande högt, menar Kyrkostyrelsen, som gjort en jämförelse utifrån beräkningen av antal kvadratmeter per skyddade kyrkor samt antalet kyrkor per stift.
Hur de 19,8 miljonerna kommer att fördelas är ännu inte klart. Ett beslut från stiftsstyrelsen i Visby kommer att tas i september i år.
Visby stift har sökt pengar till tre olika stiftsprojekt: Stöldsäkring av medeltida skulpturer, kulturhistorisk karaktärisering av kyrkomiljöer samt att lägga över den inventarieförteckning som finns i en nationell databas, skriver stiftet i ett pressmeddelande.
Stiftsantikvarie Rebecka Svensson tycker att läget är ytterst besvärligt:
– Vi måste prioritera läckande tak framför konservering av inventarier eller gravvårdar. Men det här visar också på vikten av att arbeta förebyggande och strategiskt, dels för att vårda och sköta det vi har. Det går inte att vänta med vårdinsatser tills de är akuta. Det blir då oftast större insatser och mycket mer kostsamt, säger hon.