Fler vill gå med i kyrkan

Efter att medier förra året rapporterat om dyra resor bland höga chefer inom utlandskyrkan, nådde antalet utträden ur Svenska kyrkan rekordnivåer. Inför det kommande valet ses däremot en ökning i antalet som vill gå med.

Utlandsresor. GT berättade i maj förra året om de omdiskuterade utlandsresorna bland högre chefer i kyrkan.

Utlandsresor. GT berättade i maj förra året om de omdiskuterade utlandsresorna bland högre chefer i kyrkan.

Foto: Faksimil

Kyrkovalet (GT)2017-08-22 08:21

Under juni 2016 lämnade över 13 000 personer Svenska kyrkan. Men i år har antalet utträdande minskat markant. Under juni lämnade endast 3 253 personer kyrkan.

Däremot ökade antalet inträdande till Svenska kyrkan under sommaren, då närmare hundra fler gick med i juni, jämfört med samma månad förra året. Det rapporterar Kyrkans Tidning.

En möjlig orsak till detta kan vara att Sverigedemokraterna i år satsat mer på kampanjer inför kyrkovalet i september.

Jan Strid, statsvetare och kyrkovalsforskare vid Göteborgs Universitet, anser att Sverigedemokraterna tillfört en liten ökning av antalet medlemmar, men utan att de för den skull får något genomslag.

– De har ställt upp i två val tidigare, och det händer inte särskilt mycket. De har ökat valdeltagandet något men de har inte gjort några särskilda avtryck när det gäller kyrkomötet, säger Jan Strid.

Företrädare för Sverigedemokraterna uppmanar sina medlemmar som inte tillhör Svenska kyrkan att gå med för att kunna rösta i kyrkovalet.

Inger Harlevi, medlem i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, och med lång erfarenhet av kyrkopolitik, menar att detta inte är etiskt rätt mot kyrkan.

– Sverigedemokraterna har gjort en kampanj om att gå med i Svenska kyrkan innan valet för att man ska kunna rösta och sen gå ur efteråt, då behöver man inte betala något. Det tycker jag är ett sådant bedrövligt sätt att propagera för hur man ska agera som medlem i Svenska kyrkan, säger Inger Harlevi.

Sverigedemokraterna skriver på sin hemsida att kyrkan befinner sig i en allvarlig identitetskris och därför förlorar medlemmar i aldrig tidigare skådad omfattning, och menar att detta beror på att Svenska kyrkan är otydlig i sin identitet.

Jan Strid bedömer att valet kommer ha ungefär samma utgång som tidigare val, med undantag för att diskussionen om huruvida de politiska partierna ska vara kvar i kyrkomötet eller inte, möjligtvis kan ge avtryck.

– Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill vara kvar, sen har vi ett par partier, till exempel Posk, som kan tänka sig att gå fram i frågan, då de inte anser att politiska partier ska ställa upp. Då blir det politik och inte kyrka eller religion, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!