Omdebatterat val är nära

I morgon kan medlemmarna i Svenska kyrkan gå och rösta i kyrkovalet – men de flesta kommer att avstå. ”Känslan är ändå att intresset har ökat”, säger Karin Hjort.

Karin Hjort är ordförande för valnämnden i Visby domkyrkoförsamling. Hon hoppas att många utnyttjar sin rösträtt och kommer till urnorna i morgon.

Karin Hjort är ordförande för valnämnden i Visby domkyrkoförsamling. Hon hoppas att många utnyttjar sin rösträtt och kommer till urnorna i morgon.

Foto: Johan Kurelid

KYRKOVALET (GT)2017-09-16 08:30

Hon är ordförande för valnämnden i Visby domkyrkoförsamling och har haft bråda dagar. Det är mycket praktiskt som ska ordnas inför i morgon då hon hoppas att många ska komma till röstlokalerna.

– Magkänslan säger att intresset för kyrkovalet är större nu än 2013. Till viss del har det säkert med Sverigedemokraternas kampanj att göra. Många som står för öppenhet och mångfald inom kyrkan kan välja att utnyttja sin demokratiska rätt och rösta för att undvika detta. Det kan innebära att även de som inte är så kallade kyrkbänkskristna kommer och röstar, säger Karin Hjort.

Det är ett omdebatterat val i år, inte minst sedan en rad av landets biskopar valt att gå ut och öppet kritistera valsystemet.

Det är både för dyrt och för omständligt, menar man.

2013 var det 12,8 procent som valde att rösta medan kostnaden för valet beräknas till 160 miljoner kronor. Detta enligt uppgifter sammanställda av kyrkovalgeneralen Anki Bondesson för Kyrkans tidnings räkning.

För varje person som röstade blir kostnaden 235 kronor, vilket kan jämföras med 36 kronor per person i det senaste kommun- landsting- och riksdagsvalet, vilket GT tidigare har berättat om.

Med andra ord, kyrkovalet är nästan sju gånger dyrare.

– Jag hoppas att det är sista gången vi har ett kyrkoval som kostar så otroligt mycket pengar. Det är betydligt viktigare att vi månar om att pengarna går till rätt ställe, säger Karin Hjort.

Som ordförande i valnämnden för Visby domkyrkoförsamling kommer valdagen i morgon innebära att hon får flacka runt mellan de fyra lokalerna dit folk kan komma och rösta. Förutom vid domkyrkan kan man även rösta i Visborgskyrkan, Terra Nova-kyrkan och Tjelvarkyrkan.

– Valnämndens uppgift är att få allting praktiskt att fungera, från det lilla till det stora. Det är ett utmanande och ansvarsfullt jobb och om det inte blir som vi tänkt oss är det frustrerande. Men jag är övertygad om att när allting är klart, då kommer vi att känna oss väldigt nöjda, säger Karin Hjort.

Hon berättar att vallokalerna öppnar klockan 12 på söndag och stänger klockan 20.

– De som röstar kommer att välkomnas, få information och vägledning. Dessutom bjuder vi på kaffe och hoppas att det blir trevliga möten mellan de som kommer hit till kyrkan, säger hon.

Vid valet 2013 kom 11,7 procent av de röstberättigade till valurnorna.

– Allt över det i år ser vi som positivt, avslutar hon.

Fakta Kyrkovalet

Kyrkovalet äger rum den tredje söndagen i september vart fjärde år.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får delta men valdeltagandet är traditionellt sett mycket lågt jämfört med det allmänna valet.

Cirka 5,2 miljoner av kyrkans medlemmar är röstberättigade. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar.

På Gotland röstade 11,7 procent av medlemmarna 2013, att jämföra med 12,4 procent 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!