Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka och styrs därmed av folkvalda, med eller utan politisk agenda.
Inför höstens val finns 414 kandidater på Gotlands listor.
Till stiftsfullmäktige har fem nomineringsgrupper anmält kandidatlistor: Centerpartiet, Kyrklig samverkan i Visby stift, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Personvalslistan i Visby stift och Sverigedemokraterna.
Inger Harlevi, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, är en av dem som sedan många år engagerat sig i Svenska kyrkan på Gotland. Hon anser att röstsystemet är komplicerat, vilket kan vara en av anledningarna till att intresset för att rösta är lågt både på ön och i landet.
Därför hjälper hon oss att reda ut begreppen kring valet och hur det går till när man röstar.
– Kyrkovalet är motsvarigheten till kommun-, landsting- och riksdagsval, det följer precis samma system med tre nivåer, konstaterar hon.
1 Kyrkofullmäktige. Lokalt. Det lokala valet där du väljer kyrkofullmäktige i din församling eller pastorat. Den som blir vald till kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig, till exempel verksamhet för barn och unga eller körverksamhet.
2 Val till stiftet. Regionalt.Svenska kyrkan är indelad i 13 stift, och stiftsfullmäktige är dess högst beslutande organ. Stiftets främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning.
3 Val till kyrkomötet. Nationellt. Kyrkomötet har 251 ledamöter och är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De bestämmer om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Kyrkomötet arbetar även med frågor som vilka psalmer som ska finnas i psalmboken och hur kyrkan ska arbeta i klimatfrågan.
I kyrkovalet röstar man på så kallade nomineringsgrupper.
Tre av de nomineringsgrupper som deltar i årets kyrkoval på Gotland är politiska partier – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna – vars kyrkopolitiska program bygger på partiprogrammen.
Övriga nomineringsgrupper är partipolitiskt obundna.
– Man kan säga att en nomineringsgrupp är som ett parti men det blir ändå fel att kalla det ett parti. Det är mer som en gruppering där man bestämmer sig för att man vill jobba för vissa frågor. Nomineringsgrupperna skriver ett valprogram där de talar om vad de vill på de olika nivåerna, så får man läsa och se vad man tycker verkar vettigast, berättar Inger Harlevi.
Det finns även möjlighet att personrösta genom att markera upp till tre personer man helst vill se valda.
Röstkort skickas till den adress där du är folkbokförd.
På dessa finns bland annat information kring vallokalernas öppettider och förtidsröstningen, som startar 4 september.
Inger Harlevi tycker att det är viktigt att rösta, särskilt eftersom antalet röstande tidigare år varit lågt.
– Kyrkan hänger inte ihop med staten längre, utan är en rikstäckande förening. Det är jätteviktigt att medlemmarna visar sitt intresse för kyrkan genom att gå och rösta, precis som det är viktigt att rösta i de andra politiska valen.
Jael Ahlin är präst i Klinte pastorat och tror att engagemanget i kyrkan är lägre på Gotland än i övriga landet.
Hon berättar att det är viktigt att fler engagerar sig för att kunna behålla kyrkan, både som byggnad och verksamhet i sin församlig och socken.
– Det handlar i grund och botten om tro, sen om man värnar om sina kyrkor ska man fundera på att inte gå ur, kyrkorna kostar en hel del för församlingarna att underhålla. Fortsätter folk att gå ur kommer det sluta med att kyrkorna förfaller, inte just nu men i sinom tid.
Hon anser att det behövs fler människor i Svenska kyrkan, oavsett om man ser till det kulturella eller traditionella så är kyrkan samvävd med kulturen.
– Det är saker runtomkring som ska göras. Sitta i församlingsråd, bestämma kyrkans verksamhet, se till att kyrkorna blir handikappanpassade. Det behövs folk till alla möjliga uppgifter.
Genom att engagera sig i kyrkan får man även möjlighet till sociala sammankomster och verksamheter, konstaterar Jael Ahlin.
– Många är ensamma, då är kyrkan är ett ypperligt tillfälle att engagera sig, man gör mycket gott för folk. Det är härbärget i Visby, öppna förskolan och pengar som delas ut till behövande. Det uppmärksammas sällan, och där behövs ett stort engagemang. Det handlar inte om att tvinga folk att gå i kyrkan, utan att värna om medmänniskan och ta hand om varandra.