På söndag är det dags för kyrkoval. Valdeltagandet har generellt sett varit lågt. I de två senaste valen, 2009 och 2013, var det endast 12,4 procent respektive 11,7 procent av de röstberättigade på Gotland som deltog. De gotländska siffrorna ligger nivåmässigt i linje med hur det ser ut i Sverige i stort.
Lennart Lindgren representerar Kyrklig samverkan i Visby stift och är som förtroendevald vice ordförande i stiftstyrelsen.
– Jag tycker att det är märkligt att valdeltagandet är så lågt, det är helt oacceptabelt, säger Lennart Lindgren.
Han tror att det är okunskap snarare än ointresse som ligger bakom det låga valdeltagandet.
– Ja, jag tror det. Att sju av tio är medlemmar tolkar jag som att det utan tvekan finns ett genuint intresse för kyrkan. Att folk stannar kvar i kyrkan för att de vet vad kyrkan gör, inte minst socialt. Dock måste det till förändringar så att valet genomförs enklare, billigare och kommer närmare folket.
Inger Harlevi är Gotlandsordförande i POSK, Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan, och har också en plats i stiftstyrelsen. Hon tycker sig se ett höjt engagemang inför årets val.
– Jag upplever att det finns ett stort intresse. Det har skrivits mer om kyrkovalet och uppmärksammats på ett större sätt i media, säger Inger Harlevi.
En anledning till den ökade bevakningen i media beror på Sverigedemokraternas mobilisering inför valet, med uttalade planer att kuppa till sig mandat. Från att vid förra valet haft 160 namn på valsedlarna finns cirka 1 000 namn i detta val.
– Jag tycker att det är en vidrig åtgärd som är oetisk. Jag har noll förståelse för att man uppmanar människor att gå in i Kyrkan nu innan valet, rösta och sedan gå ur direkt efteråt för att slippa betala kyrkoavgiften, då värnar man inte om svenska kyrkan och att den ska få fler medlemmar. Det är ett lumpet röstfiske av sämsta sort, men samtidigt gör det att vi har haft något att agera mot, säger Inger Harlevi.
Lennart Lindgren är också kritisk till SD:s agerande.
– Till att börja med är jag och min nomineringsgrupp principiellt helt emot att de politiska partierna kandiderar i kyrkovalet. Kyrkan skiljdes från staten år 2000. Med det sagt, det Sverigedemokraterna gör är så oseriöst. Vi ska ju veta vad SD i grunden är ett rasistiskt parti. Kyrkan står för solidaritet och medmänsklighet och det skiljer sig minst sagt en del mellan Kyrkans och SD:s värderingar.
Han känner dock ingen större oro för att SD kommer lyckas med sin strategi.
– Det är olustigt att SD har den ambitionen, men jag är inte orolig för att de ska ta över, säger Lennart Lindgren.