Harlevi tar strid för etiska regler i kyrkan

I svallvågorna av infekterade konflikter i Visby stift vill kyrkopolitikern Inger Harlevi införa en ”codex ethicus” för stiftet. Men stiftsstyrelsen tycker att hennes motion ska avslås.

Ohörsamt. Inger Harlevi menar att kyrkans besked signalerar en ovilja att lyssna på medlemmarna.

Ohörsamt. Inger Harlevi menar att kyrkans besked signalerar en ovilja att lyssna på medlemmarna.

Foto: Rolf Jönsson

Kyrkstrid (GA)2016-11-27 11:30

Det är i en motion till stiftsfullmäktige i dag som Inger Harlevi från Posk (Partipolitiskt obundna i Visby stift) föreslår att Visby stift ska anta etiska regler, en så kallad ”codex ethicus”, för präster och diakoner. Motionen skrevs för ett år sedan, när Visby stift och Domkyrkoförsamlingen skakades av konflikterna efter domkapitlets beslutat att ”påkraga” en präst som hade lämnat sin tjänst efter att ha haft sexuella relationer med unga flickor som han träffat i tjänsten.

– Det beslutet innebar att kyrkan fick en rejäl törn och ledde till att vi fick ett stort antal utträden. En codex ethicus ska hjälpa till att stärka allmänhetens förtroende för kyrkan, säger Inger Harlevi.

Hon står inte ensam bakom kravet. Personal i domkyrkoförsamlingen har framfört samma önskemål och när journalisten Helle Klein skrev en debattartikel om det omdiskuterade påkragningsbeslutet förklarade hon att många stift har en codex ethicus som vägledning för präster i deras ämbetsutövning och tillade: ”Det är hög tid för Visby stift att också ta fram en sådan”.

Men när stiftsstyrelsen behandlade motionen blev det tummen ned, med hänvisning till att det inte ingår i stiftsfullmäktiges beslutsmandat.

Stiftsjuristen Anna Tronêt förklarar att när andra stift har infört en codex ethicus har det utarbetats av exempelvis biskopen eller av prästerna gemensamt.

– Eftersom det är en uttolkning av vigningslöftena har det helt och hållet legat på vigningssidan, säger hon.

Finns det planer från det hållet om att ta fram en codex?

– Det är ingenting jag känner till skulle vara på gång, säger Anna Tronêt.

Inger Harlevi tycker att stiftsstyrelsens resonemang signalerar en ovilja att lyssna på medlemmarna.

– Stiftsstyrelsens behandling av denna motion pekar på att de tycker att det här är prästernas kyrka och att det här inte är någonting som det folkvalda organet ska lägga sig i, säger Inger Harlevi.

Hon tänker strida för att stiftsfullmäktige går emot stiftsstyrelsen och antar motionen på lördag:

– Vi är den enda församlingen som är vald av medlemmarna och vi måste gå i bräschen för att säkra medlemmarnas förtroende för kyrkan.

Inger Harlevi har skrivit en motion i samma fråga till kyrkofullmäktige i Domkyrkoförsamlingen. Den motionen bifölls vid sammanträdet i våras.

0498-20 25 61

Så styrs stiftet

Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Ledamöterna utses i kyrkovalet vart fjärde år. Stiftsfullmäktige fastställer budget, verksamhetsmål och beslutar om regional kyrkoavgift.

Domkapitlet ska stödja och utöva tillsyn över stiftets församlingar. Domkapitlet granskar också hur präster och diakoner utövar sina uppdrag och är den instans som kan ”avkraga” den som inte följer sina vigningslöften. Domkapitlet leds av biskopen och ledamöterna består av både präster och lekmän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om