BILDER: Hogrän kyrka efter vandalernas skadegörelse

Utsmyckningar som prytt sockenbornas kyrka i hundratals år. Nu täcks de av ett lager ljusblått pulver från en brandsläckare – och skadorna kan kosta miljoner att reparera.

Foto: Linus Ehn

KYRKVANDALER2018-12-13 19:05

Altaret höggs ur sten på 1100-talet och betalades av människorna i Hogrän socken. Det har överlevt allt från danskarnas ödeläggelse av Gotland 1361 till vandalernas framfart på natten till tisdagen. Mirakulöst nog ser det knappt påverkat ut. Mycket annat är täckt av pulvret från brandsläckaren som användes i skadegörelsen. På torsdagen kom stiftsantikvarien Rebecka Svensson till Hogrän för att undersöka skadorna. Hon gav ett bistert besked.

– Hela kyrkan måste saneras.

Kostnaderna kommer att bli stora.

– Det blir en fråga för Länsförsäkringar, säger Rebecka Svensson.

LÄS MER: Flera kyrkor vandaliserade – "Hela sakristian är full av brandskum"

Om någon fälls för skadegörelse lär skadeståndsanspråk läggas fram. Arbetet med saneringen kommer att bli krävande. Alla lösa föremål ska inventeras, packas, flyttas, bedömas och sedan rengöras.

– Pulvret kan orsaka korrosion. Det är väldigt tidsödande att sanera det här, säger Erika Hedhammar, som arbetar med riskhantering vid Riksantikvarieämbetet.

Experter som GT varit i kontakt med menar att det är svårt att sätta en prislapp, men att det helt klart kommer bli mycket dyrt. Det spekuleras kring miljonbelopp. Sannolikt måste en byggnad där saneringen kan ske hyras.

Troligen kommer det att ske i någon av byggnaderna som ligger i anslutning till kyrkan.

– Vi måste vara rationella när vi går tillväga, så att föremålen inte skadas ytterligare, säger Rebecka Svensson.

LÄS MER: Misstänkta kyrkovandaler har gripits

I ett tidigare skede såg det ut som att den pampiga orgeln i kyrkan skadats, men vid närmare undersökning visade det sig att den klarat sig ganska bra.

– Det har gjorts en hel del restaureringar här i Hogrän kyrka. Korbänken och predikstolen samt orgeln hör till våra senare projekt. Det är relativt nyligen som de åtgärdades, säger Rebecka Svensson.

Hogrän kyrka började byggas redan på 1200-talet, det är i de äldsta delarna som skadegörelsen är som mest påtaglig. Altaruppsatsen huggen i sandsten tillverkades 1634 av en holländsk mästare, nu är den täckt i pulver. Inne i sakristian är biblar, nattvardskannor och ljusstakar blåa av medlet. Släckmedlet har till och med nått upp till taket där det färgat ett litet spindelnät blått.

Samfälligheten Gotlands kyrkor har ansvaret för öns 92 medeltidskyrkor. Finansieringen av underhållet sker genom stiftsbornas kyrkoavgifter, samt kyrkoantikvariska ersättning – de pengar som staten betalar för underhållet.

Två män i 25-30-årsåldern anhölls misstänkta för skadegörelsen under onsdagskvällen. De greps på mellersta Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!