Skäl till oro om trenden fortsätter

Det har varit ovanligt många läckor i de kommunala vattenledningarna den senaste tiden. Om trenden fortsätter finns det skäl till oro.

100 000-tals kubikmeter vatten försvinner på grund av vattenläckor varje år. Bilden från S:T Michaels gränd.

100 000-tals kubikmeter vatten försvinner på grund av vattenläckor varje år. Bilden från S:T Michaels gränd.

Foto: Tommy Söderlund

Läckor (GT)2016-02-08 05:30

Enbart förrförra veckan stängdes vattnet av sex gånger på olika håll i Visby på grund av läckor. Och en natt för tre veckor sedan blev hela Visby utan vatten, då en vattenläcka upptäcktes på Säveområdet. Att så många drabbas är ytterst ovanligt enligt Jonas Aaw, enhetschef på regionens VA-avdelning och den som hade beredskap den natten.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare faktiskt. Dessutom är det stora antalet läckor den senaste tiden anmärkningsvärt, säger han.

Inte bara Visby drabbas. Driftstörningar har även förekommit i Slite, Tingstäde och Fårösund. Problemen är inte exklusiva för Gotland, betonar Jonas Aaw.

– Det svårt att peka ut någon enskild förklaring. Dels kan det bero på att tjälen började gå ur, vilket skapar ett enormt tryck i marken. Föråldrade rör kan vara en bidragande orsak, säger Jonas Aaw.

Tjälen har varit ett återkommande problem för vattenförsörjningen på ön. Jonas Aaw har i en tidigare GT-artikel pekat på den som huvudsaklig förklaring till varför svinnprocenten nära nog dubblerades 2009.

– Om den här trenden fortsätter har vi anledning att vara oroliga. De leder till att vi inte får tillräckligt betalt för den andel vatten som körs ut, och då blir det farligt.

Kan man göra något för att bromsa denna utveckling?

– Vi måste lägga mer krut på ledningsnäten och arbeta förebyggande. Vi måste komma åt kärnproblemet, och inte bara åtgärda läckorna när de uppstår.

Bakgrund

Varje år levereras cirka 4,0 till 4,2 miljoner kubikmeter vatten. 2,5 miljoner kubikmeter vatten går till Visbyområdet, inräknat Själsö, Vibble, Brissund och Väskinde.

Under 2008 var svinnet dricksvatten för hela ön 350 000 kubikmeter, varav 300 000 kubikmeter försvann i Visbyområdet. Situationen uppges vara likartad i dag.

Efter 2009 ökade svinnprocenten under en tid till närmare 18 procent.

Källa: GT:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om