Öns skolledare har sämst löneutveckling i landet

Trots Region Gotlands satsningar hade öns skolledare sämst löneutveckling i landet under 2017. ”Förödande för svensk skola och förskola om ledarna har lägre lön men mer ansvar”, säger ordförande för Skolledarförbundet.

Kritisk. Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund.

Kritisk. Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund.

Foto: Emil Malmborg

Låga löner (GA)2018-02-15 10:15

Rektorer och övriga skolledare på Gotland har en genomsnittslön på 47 900 kronor. I landet ligger genomsnittslönen på 51 600 kronor, vilket gör att öns skolledare i snitt tjänar 3 700 kronor mindre varje månad, enligt statistik som Skolledarförbundet sammanställt. Gotländska skolledare hade en löneökning på 3,8 procent från år 2016 till 2017, vilket är lägst i landet.

– Gotland ligger väldigt lågt 2017, och det är ganska allvarligt eftersom det är en region som behöver rekrytera och behålla skolledare. Vi vill uppmärksamma huvudmännen på hur det ser ut, för hanterar man inte detta ger det sämre incitament att bli skolledare, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund.

Han anser att en av de största utmaningarna ligger i yrkets attraktivitet, och att det i dag finns för många vakanta tjänster i landet. Därför betonar han ytterligare vikten av att ha löner som motsvarar ansvaret och arbetsinsatsen.

– Det är förödande för svensk skola och förskola om ledarna har lägre lön men mer ansvar, säger Matz Nilsson.

Vad behövs för förändring?

– Kommunerna måste ta sitt ansvar och ha en offensiv strategi de kommande åren. Men staten måste också ta sitt ansvar för skolledarna och ge ett motsvarande lönelyft som det lärarna har fått, säger Matz Nilsson.

Under 2017 har Region Gotland tillfört extra medel till lönenivåhöjningar för skolledarkåren inom utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fick 140 000 kronor och barn- och utbildningsnämnden 770 000 kronor. Detta har gjorts med just anledning av den obalans mellan skolledare och lärare som uppstått efter satsningen på lärarlönelyftet. Pengarna har bland annat gått till den kvinnodominerade gruppen förskolechefer som haft låga lönenivåer i förhållande till rektorer.

Trots satsningen uppger regionen att en löneobalans kvarstår.

– Det är tråkigt att det är så. Det är en jätteviktig yrkesgrupp och trots att vi sköt till pengar höll vi ändå inte jämna steg med riket, säger Brittis Benzler (V), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, BUN.

Hon berättar att de även i år kommer att avsätta pengar till skolledares löner. Hur mycket är i dagsläget inte klart.

– Dels behöver vi skjuta till pengar för att få en bra löneutveckling, dels behöver vi rimliga arbetsvillkor. Vi har så bra skolledare och dem vill vi behålla, säger Brittis Benzler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om