Som reglerna är utformade nu får arbetstagare ingen ersättning den första dagen man är sjuk och stannar hemma från jobbet, som kallas karensdagen. Från årsskiftet slopas karensdagen och ersätts av ett karensavdrag som innebär att arbetstagare får betalt från första dagen. Karensavdraget ska ligga på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Regeringen föreslog förändringen eftersom arbetsmarknaden skulle bli mer rättvis, menar de. De nya reglerna ska framför allt gynna grupper som arbetar på obekväma arbetstider, arbetar i skift och i välfärdsyrken som generellt är lågavlönade.
På äldreboendet Pjäsen i Visby är personalen mycket positiv till att slippa karensdagen.
– Det är jättebra. Det kanske minskar risken för att man går till jobbet och smittar, säger Camilla Nordberg, undersköterska.
Boendeassistenten Andreas ser både för- och nackdelar med nya reglerna.
– Risken är nog större att folk stannar hemma oftare, om man är lagd åt det hållet. Men i ett sådant här yrke där det är mindre betalt är det skönt att kunna vara hemma när man är sjuk, säger han.
Blir man sjuk den dagen man skulle ha jobbat ett långt arbetspass så försvinner mer pengar än för någon som har samma tider varje vecka. De flesta ur personalen berättar att de någon gång valt att gå till jobbet trots att de varit krassliga eller sjuka, för att inte förlora pengar.
– Visst är det så, man tar ett par Alvedon och sticker iväg ändå, säger en.
För de yrkesgrupper som arbetar med människor, till exempel inom äldreomsorgen, är det kanske än mer noga att man stannar hemma vid sjukdom.
– Man behöver nog tänka till lite extra. Det är absolut inte bra om de äldre blir sjuka, säger Brittmarie Sigrén, enhetschef på plan 1 på Pjäsen.
– Jag kan tänka mig att verksamheten här blir friskare också, om fler stannar hemma när de är sjuka. Om vi är sjuka och smittar de boende drabbas de mycket hårdare, säger Malin Björkman, undersköterska.
Enhetschef för plan 2 på Pjäsen, Henriette Wullfcrona, är övertygad om att det finns många vinnare på de nya reglerna.
– Det här påverkar många människor. Det är många som säger att de inte har råd att vara hemma när de är sjuka, så det här blir stor skillnad, säger hon.