Kommuner måste förebygga spelmissbruk

Från och med den 1 januari likställs spelmissbruk med alkohol- och drogmissbruk och kommunerna är skyldiga att erbjuda stöd. Gotland ligger redan steget före.

Vård. Ragnar Östermark, enhetschef på beroendeenheten på Gotland, tror att fler kommer att söka hjälp för spelberoende framöver i och med avregleringen av spelmarknaden.

Vård. Ragnar Östermark, enhetschef på beroendeenheten på Gotland, tror att fler kommer att söka hjälp för spelberoende framöver i och med avregleringen av spelmarknaden.

Foto: Rolf Jönsson

LAGÄNDRING (GA)2018-01-15 09:45

Från årsskiftet ingår spelmissbruk i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Kommunerna måste nu förebygga spelproblem och erbjuda stöd och behandling. Gotland tillhandahåller redan stöd för spelmissbruk sedan flera år tillbaka, något som Ragnar Östermark, enhetschef på beroendeenheten på Gotland, tror beror på ö-läget.

– Vi har beroendebehandling för personer som har problem med spel om pengar, både i grupp och individuellt samtalsstöd. Runt år 2006 eller 2007 fanns knappt spelberoende men det synsättet har vänt helt och det kommer ny forskning hela tiden, berättar han, och fortsätter:

– I större kommuner erbjuder de enskild gruppbehandling för de med problem med spel. Här går de i samma grupp som de med alkohol- och drogmissbruk, men eftersom det är liknande symtom passar det väldigt bra, säger Ragnar Östermark.

Omkring två procent av den vuxna befolkningen har problem med spel och för cirka 31 000 personer är problemen så allvarliga att det kan röra sig om ett beroende, enligt Folkhälsomyndigheten. På Gotland söker enligt Ragnar Östermark ett mindre antal vård varje år. Men han tror att det kan komma att öka.

– Avregleringen av spelmarknaden och den aggressiva marknadsföringen borde ha effekt, men vi har inte sett det här än, säger han.

När bör man söka vård?

– Så fort man börjar fundera eller grubbla över sitt spelande, om det får obehagliga konsekvenser som att man försummar sociala kontakter eller att man tvingas ta lån för att upprätthålla spelandet, då är det dags att ta hjälp, säger Ragnar Östermark.

Lagändringen

Från och med årsskiftet ingår spelmissbruk i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

Kommuner och landsting ansvarar nu för att förebygga spelproblem, men också för att erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.

Lagändringen innebär även en förstärkning av barns rättigheter. Kommunerna ska aktivt motverka att barn och unga spelar om pengar.

Cirka två procent av den vuxna befolkningen har problem med spel.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om