Ny lag ska öka kvinnors trygghet

I mars 2016 föreslog regeringen att fotboja skulle användas oftare i fall med personer som fått kontaktförbud. I juli 2018 väntas lagändringarna träda i kraft.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Lagändring (GT)2017-01-19 11:25

En person som fått kontaktförbud får inte besöka eller kontakta den som skyddas av förbudet. Det handlar i de allra flesta fall om män som använt våld eller trakasserat kvinnor i nära relationer, men trots att en sådan överträdelse kan ge fängelse är det få som döms därefter.

Redan 2011 infördes möjligheten att elektroniskt genom fotboja övervaka att sådana förbud efterföljs, men av någon anledning har det använts i väldigt liten omfattning. Därför tillsattes i fjol en utredning att se över regelverket om användandet av fotboja skulle kunna appliceras på fler situationer än i dag. I tisdags presenterades förslaget:

– Om ett larm kommer in till polisen kan polisen skicka ut en polispatrull för att förhindra att den som ska skyddas av förbudet angrips fysiskt. Dessutom skapas bevisning för att en överträdelse skett. Med den elektroniska bevisning som fotbojans larmsystem skapar kommer det sällan att råda något tvivel om att en överträdelse skett, säger Per Lindqvist, tillsynschef vid Åklagarmyndigheten och tillika den utredare som tagit fram förslaget.

Resultatet av utredningen är ett antal förslag på lagändringar som väntas träda i kraft nästa sommar och som förhoppningsvis kommer leda till ett ökat skydd för de som utsätts för brott och allvarliga trakasserier. Dessutom föreslås skarpare straff för de som bryter mot kontaktförbudet.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger till GT att han välkomnar förslaget som alltså väntas träda i kraft redan nästa sommar:

– Det är viktigt att möjligheten till ett utökat kontaktförbud stärks. Förföljda kvinnor ska kunna känna sig trygga.

Kontaktförbud hette tidigare besöksförbud men ändrades just för att tydliggöra att alla slags kontakter, även elektroniska, är förbjudna.

– Undersökningar som bland annat Brottsförebyggande rådet (Brå) har gjort visar att det är vanligast med elektroniska, det vill säga icke-fysiska, överträdelser. Fotbojan är – utöver att skaffa bevisning för överträdelser – avsett att förhindra fysiska angrepp mot den som ska skyddas med förbudet, säger Per Lindqvist.

På Gotland utfärdades under 2016 sammanlagt 48 kontaktförbud, varav ingen med fotboja. Lagmannen Mikael Mellqvist har ännu inte hunnit titta på utredningen men välkomnar förslagen och tror det kan hjälpa att undvika överträdelser.

– Fotboja är ett bra och billigt sätt att hålla koll på folk. De som har bojan vet att det finns någon som kollar och det hindrar dem förhoppningsvis från att hitta på något fuffens.

Kontaktförbud

Under 2013 uppgick landets totala andel ansökningar om kontaktförbud till 12 850. Det var en ökning från år 2000 då siffran var 5 700 och från 2006 då motsvarande antal var 10 100.

Andelen beviljade kontaktförbud uppgick 2013 till 33 procent.

Mellan en tredjedel och hälften av förbuden överträds.

Källa: Brå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!