Sedan högstadieåldern har Lina Allmungs haft tankar på att bli polis. Tillfälligheter gjorde att valet efter gymnasiet istället föll på ekonomistudier i Östersund, vilket har präglat hennes yrkesbana till alldeles nyligen. Hon har i år valt att ändå göra verklighet av sin polisiära dröm. Den 35-åriga tvåbarnsmamman är en av två studenter i den första kullen som nu läser första terminen på polisprogrammet på distans från Gotland.
– Jag hade inte läst till polis om det inte fanns möjlighet att studera på distans från Gotland, det hade inte varit genomförbart för mig. Flera av distansstudenterna är lite äldre och har familj, i vår basgrupp på tio personer är det bara en som är under 30 år, säger Lina Allmungs.
Vid sidan om heltidsstudierna arbetar hon fortfarande en dag i veckan på Pensionsmyndigheten och sedan har hon familjen med sambo och två små barn. Det är ett inte helt okomplicerat pussel som ska läggas.
– Jag har en väldigt förstående sambo och vi har ett fantastiskt nätverk med nära och kära runt oss som hjälper till.
Polismyndigheten har genomgått, och genomgår fortfarande, en stor organisationsförändring. Till det är det ett yrke som inte kan anses vara välbetalt och arbetsklimatet är stundtals väldigt tufft, rapporterar anställda.
Mot bakgrund av det, varför väljer du att bli polis?
– Jag har alltid känt att jag vill göra en insats i samhället och göra skillnad. Visst, det är ett hårt klimat men jag får intrycket av att det är på väg att bli bättre. Vänner som är poliser beskriver det som det mest fantastiska yrket man kan ha, det är så varierande.
Utbildningen är kopplad till Linnéuniversitetet. Fyra veckor per termin tillbringar hon i Växjö med hela klassen, resten av studierna sker hemma på Gotland.
– Det fungerar väldigt bra. Det är dels inspelade föreläsningar och ibland lektioner och seminarier som sker direkt via länk. Sedan är det mycket självstudier.
Två heldagar varannan vecka tillbringas hos Gotlandspolisen med praktisk färdighetsträning inom polisiär konflikthantering (Polkon). Det innefattar vapenträning, självskydd, och polisbilskörning.
– Vi har det lyxigt på så sätt att vi två studenter får mycket tid tillsammans med instruktörerna så det blir väldigt kvalitativ träning, vi får väldigt mycket hjälp av dem, säger Lina.
Elisabeth Jessen är Gotlandspolisens samordnare för distansstudier.
– Med distansstudierna så kan vi vända oss också till de som är lite äldre. Det är svårt att rekrytera på plats och det här underlättar mycket. De som studerar på distans här på ön kan vi också på ett tidigt stadium under utbildningen erbjuda placering efter avslutad utbildning. Det är vi jättenöjda med och vi hoppas kunna utöka antalet distansstuderande, säger Elisabeth Jessen.