Vattentänk på lägerveckan

Omkring 190 barn och ungdomar har samlats i Norrlanda på östra Gotland för att uppleva sommarens bästa vecka – och samtidigt spara vatten.

På Norrlandalägret är det ont om badkrukor och många ansluter sig snabbt till badstunderna.

På Norrlandalägret är det ont om badkrukor och många ansluter sig snabbt till badstunderna.

Foto: Annie Lindström

Lägervecka2017-08-02 05:15

Lägret har arrangerats sedan 1930-talet och deltagarantalet ökar ständigt. I år ligger fokus på vattenbesparing, vilket kommer naturligt för både ledare och barn i rådande vattenbristtider. Här finns inget rinnande vatten, utan vattnet hämtas från en pump som ligger i anslutning till campingen där lägeriterna slått upp sina tält för veckan. Att slösa på vatten är inget alternativ eftersom hämtning av vatten från pumpen kräver kraft och tid.

Vid fiskeläget i Hammars i Norrlanda har de återigen samlats, det är ungefär 45 eldsjälar som ligger bakom det uppskattade evenemanget. Lägret anordnas av Vårdklockans Unga men kräver ingen kyrklig tillhörighet, utan är öppet för alla. Lägerledarna arbetar ideellt och berättar att de ser fram emot lägret minst lika mycket som barnen varje år.

– Jag har varit här varje år sedan jag föddes, då min mamma tidigare var lägerledare. Nu är jag själv lägerledare och har med min dotter Ilse som är 3,5 månader, berättar lägerledaren Frida Buskas.

Medvetenheten om vattenbristen på ön har bidragit till insikten om att de under en vecka sparar 154 liter vatten per person och dag. Lägerledare Anna Ardin berättar att barnen diskar på ena sidan bryggan och badar på andra.

– De brukar använda sand som ett naturligt diskmedel, sen sköljer de bara av sin disk i havet. Tillsammans sparar vi tusentals liter vatten den här veckan jämfört med vad vi skulle gjort hemma.

När man behöver tvätta sig använder man det närliggande havet, vilket inte är de badglada barnen och ungdomarna emot. Ungefär tre gånger om dagen finns bad med på schemat. Trots regn och 17-gradigt vatten verkar alla vid gott mod och spatserar glatt ner mot havet för ett av dagens alla dopp.

– När jag var liten var det elva grader i vattnet ett år, då blev det lite kallt att tvätta håret. I år är det ändå ganska varmt så det fungerar väldigt bra, säger Anna Ardin.

Ofta ligger intresset av att komma till lägret i släkten. Lägerdeltagaren Nils Holm är 13 år och bor till vardags i Stockholm. Han berättar att det är hans elfte år på lägret.

– Min morfar har varit här i 58 år. Vi bor i sommarstugan annars, men den här veckan kommer jag hit och bor i tält. Det bästa med lägret är lägerbålen på kvällarna, det är mysigt. Jag kommer åka hit nästa år också, säger han.

Lägret är minst sagt uppskattat och kommer troligtvis fortsätta arrangeras under flera år framöver. Många av deltagarna vill fortsätta att besöka Norrlanda även när de blir äldre, och väljer därför ofta att bli lägerledare.

– Vi vill ge upplevelsen vi fick till andra, men det är också av egoistiska skäl då vi inte vill sluta komma hit, skrattar lägerchefen Amanda Boström, som även hon deltagit på lägret sedan spädbarnsåldern.

Vattenförbrukning:

En vanlig dag:

10 liter vatten för mat och dryck

30 liter vatten för toalettspolning

30 liter vatten för disk

20 liter vatten för tvätt

60 liter för personlig hygien

10 liter för övrig användning

En dag på läger:

3,5 liter vatten för mat och dryck

0 liter vatten för toalettspolning

1,5 liter vatten för disk

0 liter vatten för tvätt

0,5 liter vatten för personlig hygien

0,5 liter vatten för övrig användning

Källa: Sydvatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!