På tisdagen beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden i Region Gotland att man nu sänker bullergränsen från 30 till 25 decibel för inomhusmiljön i bostäder. Oppositionen reserverade sig mot beslutet, men efter en votering valde nämnden med ordförande Isabel Enström (MP) i spetsen att ändå klubba beslutet. Enligt henne handlar det om att kunna värna både företagen och en god boendemiljö.
– Jag vill vara tydlig med att vi värnar en levande innerstad, det är vi alla eniga om i nämnden. Samtidigt har vi att ta hänsyn till boende i det här. Därför har vi beslutat att ta bort de här lokala riktlinjerna på 30 decibel, och istället gå på Folkhälsomyndighetens allmänna råd, som är 25 decibel.
Dessa råd är enligt Isabel Enström standard på många andra håll i Sverige.
– De är framtagna utifrån forskning, i vad som kan vara skadligt för människors hälsa vad gäller bland annat störd sömn på grund av buller.
Hur högt låter då 25 decibel? Enligt olika jämförelser utgör en viskning runt 20 decibel medan en normal ventilation i en bostad ligger på runt 30 decibel.
LÄS ÄVEN: Krögarens öppna brev om bullergränserna
Miljö- och hälsoskyddsnämnden är tydlig med att bullergränsen gäller för krogar och andra aktörer som spelar musik kväll efter kväll, inte tillfälliga festivaler eller till exempel konserter i en ruin.
– Det har förekommit påståenden att man inte ska kunna arrangera något sådant, och vi vill vara tydliga med att de här riktlinjerna gäller för mer permanenta verksamheter, säger Isabel Enström.
Bakgrunden till att beslutet fattas just nu är att regionen fått en rad domar mot sig, som bygger på ärenden där privatpersoner klagat på ljudnivån. Två av domarna kommer från länsstyrelsen och en från mark- och miljödomstolen.
Mattias Edsbagge, enhetschef för miljö- och hälsoskydd, förklarar:
– Riktlinjerna hittills har ju varit 30 decibel som utgångspunkt och när sedan den boende på Gotland undrar varför den ska stå ut med 30 decibel när övriga landet har 25 decibel som gräns har de överklagat det till länsstyrelsen, som då tittar på nationell lagstiftning där riktlinjen är max 25 decibel. Då skickar länsstyrelsen tillbaka ärendet till regionen och ber oss se över gränsen, säger han.
Under perioden juni till augusti förra året inkom 60 klagomål till Region Gotland där privatpersoner blivit störda av höga ljudnivåer i bostaden. De allra flesta ärenden gäller buller från hög musik innanför Visby ringmur. De flesta ärendena är också anonyma, vilket ställer till problem för Region Gotland.
– Är de anonyma kan vi inte mer än se om det finns någon specifik verksamhet som kan vara berörd. Är klagomålen inte anonyma kan vi däremot gå in i lägenheten tillsammans med innehavaren för att kunna utföra en mätning på hur ljudnivån ser ut, säger Isabel Enström.
Hon menar att om en aktör överskrider ljudgränserna handlar det i första hand om att föra en dialog med dem för att lösa problemet.
– Det låter lite som att det här beslutet kommer att döda hela Gotlands krogliv, men jag ser inte det framför mig. Ser vi en verksamhet som ligger över 25 decibel kommer vi inte att gå ut och stänga ner den. Det handlar om att ge riktlinjer som gäller i Sverige generellt.