Lars-Erik håller trots sin dryga ålder ännu igång med allt från lammgrillning till uppsättning av gotländsk tun. När vi träffar honom hemma på gården i Väte finns en ledig stund från tun-bindningen eftersom vädret visar regn.
Lars-Erik är en fena på lammgrillning. För att köttet ska bli extra gott behövs den fantastiska marinaden, som är ett recept han själv tagit fram. Receptet är hemligt, och marinaden blandas i källaren i det blå bostadshuset på gården där han byggt allt själv. Här är det endast Lars-Erik och frun Gun-Britt som beviljas tillträde. Trots hemlighetsmakandet kring marinaden avslöjar han de viktigaste komponenterna.
– Jag kan berätta att grillolja är grunden och det viktigaste är citron, utan det får man ingen nytta av de andra kryddorna.
Redan som 13-åring fick Lars-Erik lära sig att binda tun, som han än idag flitigt utför. Under alla år av bindande har han fått med sig en hel del lärdomar på vägen, bland annat att enet ska huggas på sankmark.
– När jag gick kurs så högg vi 500 bandar, då kom gubben som skulle lära oss och konstaterade att om vi huggit det på hällmark, så kunde vi sätta eld i det direkt. Vi fick elda upp bandar för 6 000 kronor, säger Lars-Erik och skrattar åt minnet.
Han började med lammgrillning redan 1971, en idé dök upp och han satt igång att lära sig. På den tiden kunde han grilla runt fyra dagar i veckan, ibland på två olika ställen under samma dag. Idag finns sju lamm på gården, men som mest har det funnits 70 lamm.
Lammgrillningen är en fin tradition, och han föredrar att servera folk som är intresserade av konsten i det hela.
– Jag har grillat till folk som tycker det är viktigt med mingel innan, då är de mätta och fulla när de ska äta lammet och två dagars arbete bortkastat. Det blir att de kastar stor del av maten. Sill och en nubbe kan man få ta innan, men inte mer än så.
Det viktigaste när man grillar lamm och binder tun är detaljerna. Allt måste göras rätt och inget får slarvas med. När det gäller lammgrillningen börjar det med att djuret måste dö lyckligt, det får inte känna sig stressat. En annan detalj som Lars-Erik är noggrann med är att direkt ta bort sex körtlar på lammet som annars ger en starkare smak än själva kryddan.
– Jag kan gå förbi en grillare och ser direkt om körtlarna är borttagna. Har de inte gjort det äter jag inte för jag vet hur det kommer att smaka, skrattar Lars-Erik.
Numera grillar han inte lika ofta, det blir någon gång per år men finesserna sitter i ryggraden. Att grilla ett helt lamm kräver sin tid, det är inget man kan stressa fram.
– Många grillar på tre timmar och då blir det bränt på utsidan och rått inuti. Det måste få ta minst fyra och en halv timme att grilla, berättar Lars-Erik.