Gårdsbutiken som växt till en plats för bröllop

Det händer mycket på den gotländska landsbygden. En restaurang som växer så det knakar är Prima gård med ägarna Martin Hultman och Emma Ahlström.

Foto: Johannes Grahn

LANDSBYGDEN BLOMMAR2018-08-12 18:10

Vinden blåser svagt och det enda man hör är lite stök från köket och hönsen som kacklar från buren. För stunden är det tomt på Prima gård i Fårösund, men vid 12-tiden fylls innegården med gäster som vill äta lunch. Martin Hultman, kock och ägare på Prima gård, berättar att de tar in runt 70 gäster. En siffra som han värnar om.

– En sak som är unikt för oss är att vi sätter en gräns. Vi tar inte in hur många som helst, säger Martin Hultman.

Martin berättar vidare vad han tycker särskiljer Prima gård från andra aktörer.

– Vi försöker göra det vi själva skulle tycka om. Det handlar om att inte frångå de värderingar man har. Prima gård är Gotland på riktigt, säger Martin Hultman.

Martin och sin partner Emma Ahlström tog tjänstledigt 2014 och flyttade till norra Gotland för att bedriva en gårdsbutik. När de flyttade in hade gården stått tom i två år. Under de senare åren har de växt från en gårdsbutik till en plats där folk gifter sig.

– Det började med att folk frågade varför vi inte sålde något kaffe när de köpte marmeladen från gårdsbutiken. Sedan frågade de varför vi inte hade lunch. Och så rullade det på, säger Martin Hultman.

– Det är nu det sätter sig för oss och vad varje person vill göra. Folk brukar säga att de märks att vi gör något som vi älskar, säger Emma Ahlström.

Menyn är inspirerad av det skandinaviska köket med mycket råvaror från Gotland. Martin Hultman trivs på Gotland och speciellt i Fårösund.

– Det finns en hjälpsamhet här på landsbygden. Man bryr sig om varandra och alla hjälper alla. Behöver jag en traktor så kan jag bara ringa till en lantbrukare så ordnar det sig, säger han.

Emma arbetar med keramik, smycken och miljö på Prima gård. Hon gör bland annat tallrikarna till måltiderna.

– Jag använder gärna lera i sin renaste från. Från början har vi arbetat med plockmat och att man ska kunna komponera tallriken själv. Då behövde vi nytt keramik och jag möter upp Martins meny med keramiken, säger hon.

Sommaren började lite tommare på gården vilket Emma tror beror på värmen.

– Turister har inte riktigt orkat åka på utflykt. Men efter vecka 30 tror jag man vande sig vid värmen och folk som tänker "jag får inte missa det innan säsongen". Nytt för säsongen är middag på kvällen vilket har varit populärt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!