Allan Båtelsson är ordförande för utvecklingsbolaget Knutpunkt Hemse och står tillsammans med Solveig Wallin, ordförande för PRO Hemseorten, bakom en skrivelse till Region Gotland.
– Det är mycket som pekar på att det kommer att bli allt fler äldre på Sudret om några år. Då behöver man börja jobba med lösningar nu. Det är viktigt att servicen bibehålls, annars blir det varken någon ny inflyttning till Sudret eller någon möjlighet för äldre att bo kvar där, säger Allan Båtelsson.
Enligt deras beräkningar kommer delen äldre folkbokförda på Sudret öka, från 1 958 personer till 2 658 personer år 2025. Totalt runt 700 fler bofasta från år 2000. Allan Båtelsson vill särskilt lyfta frågan om hur äldre ska kunna bo kvar i sina hemtrakter, om behovet av vård och service ökar.
– Framför allt är det trygghetsboenden som behövs. Det är något man behöver börja jobba med, idag finns det bara ett trygghetsboende i Visby. Där ser vi en brist. Äldre ska kunna bo kvar eller flytta in till Hemse om det behövs.
Han poängterar även att boendet på landsbygden kan medföra komplikationer den dag gårdsägare inte förmår bo kvar och sköta sin gård på ålderns höst.
– Tidigare har man kanske bott på en gård, och behöver flytta för att nästa generation ska ta över. Framför allt kan man inte bo kvar på gården för att det finns behov av service och vård. På ett trygghetsboende har man servicepersonal tillgänglig alla dagar, som kan hjälpa de boende.
Andra resurser som Knutpunkt Hemse och PRO Hemseorten efterfrågar är tillgång till vård, friskvård och sociala aktiviteter.
– I Burgsvik finns Trygghetspunkten där man kan få en vårdkontakt, men det behövs mer. När tillgången på vård förändrades i Klintehamn har trycket ökat på vårdcentralen i Hemse, säger Allan Båtelsson.
Sociala kontakter ger ett friskare liv, det gynnar äldre och det betyder lägre kostnader för Region Gotland, menar de i sin skrivelse.
Han tar även upp att äldre fastlänningar som bor på Gotland borde vara folkbokförda här, när de tar del av den lokala servicen.
– Fler och fler yngre pensionärer flyttar till Gotland, det finns bra hus att bo i året om. Men de fortsätter att vara skrivna på fastlandet, istället borde skatten gå till Gotland när det är här de bor.
Nu hoppas Allan Båtelsson på positiva reaktioner från Region Gotland på skrivelsen.