En kraftsamling för landsbygden

Bostäder och vatten var temat för årets upplaga av landsbygdskalaset som i år flyttat söderut till Vamlingbo. Mellan 150 och 200 personer lockades till samtal och föredrag.

Närmare 200 personer kom till prästgårdsträdgården i Vamlingbo för att mingla, lyssna till föredrag som berör landsbygden och få veta mer om lokala projekt på Storsudret.  Politiker,                                                     landshövdingen, allmänhet och representanter från Gotlands 12 utvecklingsbolag var på plats.

Närmare 200 personer kom till prästgårdsträdgården i Vamlingbo för att mingla, lyssna till föredrag som berör landsbygden och få veta mer om lokala projekt på Storsudret. Politiker, landshövdingen, allmänhet och representanter från Gotlands 12 utvecklingsbolag var på plats.

Foto: Sofie Regnander

Landsbygdsfest2019-08-15 06:03

I den prunkade prästgårdsträdgården i Vamlingbo samlades under onsdagskvällen eldsjälar och politiker för att delta i årets landsbygdsfest. Kalaset som vandrar runt har tidigare arrangerats i Östergarn och på Fårö och i år var det alltså Vamlingbos tur. Bakom arrangemanget står Gubis, gotländska utvecklingsbolag i samverkan, i samarbetet med Hela Sverige ska leva, Vuxenskolan och regionen.

Gubis ordförande Kristina Olsson uppskattade att mellan 150 och 200 personer var på plats för att mingla, diskutera landsbygdsutveckling och lyssna till kvällen föredrag.

– När vi satte oss ner för att planera årets landsbygdsfest funderade vi över vad som ligger i luften. Vi kom fram till att vatten är en aktuell fråga och här nere på Sudret pågår ju ett storskaligt vattenprojekt. Här är man också på gång med att starta en fiskodling på land och vi har en spännande utveckling i hamnen i Burgsvik. Därutöver är bostäder och bostadsbyggande en oerhört viktig fråga för utvecklingen på landsbygden, säger Kristina Olsson.

– Om Gotland ska växa måste vi se till att det byggs även på landsbygden. Alla vill faktiskt inte bo i stan. För att det inte ska bli alldeles öde och tomt måste vi kunna erbjuda boende. I dag fastnar det alltid på frågan – var ska vi bo?

För att belysa frågan var Nils Söderlund från föreningen Byggemenskaper inbjuden till Vamlingbo för att berätta om modellen som hittills är ganska okänd i Sverige, men som har slagit stort i bland annat Tyskland. En byggemenskap är en grupp människor som planerar, låter bygga och senare använder byggnaden. Oftast handlar det om bostäder. I Östergarn har det lokala utvecklingsbolaget långt framskridna planer på att starta ett byggemenskapsprojekt och även i Slite finns ett intresse av att starta ett projekt.

En av åhörarna var Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden. Festen i Vamlingbo var hennes första landsbygdsfest. Hon uppskattade initiativet.

– Det här är ju en jättebra mötesplats. En plats där eldsjälar kan få inspiration och diskutera med varandra.

Malena Bendelin, landsbygdsstrateg vid Region Gotland, höll med.

– Jag skulle nog säga att det här är en av de viktigaste mötesplatserna för eldsjälar där man kan träffas under lättare former. Det så spännande att få information och inspiration från alla lokala exempel som lyfts fram. Det pågår stora spännande projekt runt om på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!