Under onsdagsförmiddagen arrangerandes Landsbygdsnätverket, som leddes av länsstyrelsen på Lövsta. Temat var EU-fondmedel och hur Gotland bättre ska utnyttja de olika strukturfonderna. Gotland tillhör region Småland och öarna, där söktrycket är lågt och det finns alltså goda möjligheter att få medel om projektidén är den rätta.
– Småland och öarna är sämst på att söka medel och Gotland är sämst av alla i Småland och öarna, säger Caroline Gränefjord på länsstyrelsen.
I Lövsta konferenssal fick deltagarna veta mer om de fyra strukturfonderna: landsbygdsfonden, havs- och fiskerifonden, socialfonden och regionalfonden. De fick också höra Gotlands idrottsförbund berätta om sitt integrationsprojekt i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen kallat "Så många fler".
– Mycket handlar om att få organisationer att axla någon form av ansvar, att bli ambassadörer, fånga upp frågor i sin organisation och hitta samarbetspartners, säger Caroline Gränefjord.
Hon påpekar också att det inte är en enkel sak att söka medel från strukturfonderna. Det krävs ekonomiska muskler för att kunna ligga ute med pengarna och det krävs också att projektidén passar inom det regionala tillväxtprogrammet.
– Tillväxtprogrammen är ryggraden för hur Gotland ska utvecklas.
Lösningen är samverkan. Och under förmiddagens workshop diskuterade deltagarna, som representerade många olika organisationer på Gotland, hur de kan samarbeta för att utveckla Gotlands landsbygd.
I en av diskussionsgrupperna satt bland andra Micke Erixon, företagare i Stenkyrka, Petter Engström, LRF, och Karin Farinder, Region Gotland.
– Det finns många möjligheter! Det gäller bara att hitta formerna, säger Micke Erixon.
Petter Engström, regionchef LRF, ser en styrka i att stärka samarbetena mellan exempelvis de gröna näringarna och besöksnäringarna.
– Utifrån vårt perspektiv är det för krångligt och tidskrävande att driva sådana här projekt.
Karin Farinder påpekade att det är viktigt att fundera på vad man vill göra och inte fokusera på hur mycket pengar det finns att söka.
– Jag tror absolut att enskilda aktörer har svårt att söka projekt själva. Det gäller att hitta vilka beröringspunkter vi har gemensamma, man måste börja med magkänslan och idén. Om man utgår från det regionala utvecklingsprogrammet och gifter ihop det med det lokala engagemanget så har man kommit en bra bit på väg, säger Karin Farinder.