När landshövdingen kom till "DJ-battle" på Kallis under Almedalsveckan förra onsdagen väntade ett VIP-bord med texten "Landshövdingen Gotland Samhall".
– Varken jag eller Samhall har betalat någonting för bordet, det var ämnat till ett annat sällskap, säger Cecilia Schelin Seidegård till Helagotland.se.
Hon berättar att hon ringde Kallis samma dag som minglet, för att fråga om några artister som uppträtt på en av länsstyrelsens programpunkter kunde komma in.
– Jag ringde till restaurangen och frågade bara om de kunde komma in, jag bad inte om något bord. Då fick jag svaret att det inte var några problem. Det ligger lite i min roll att hjälpa till och visa vad Gotland har att erbjuda och att vara en god värdinna. Själv hade jag redan en egen biljett.
Det visade sig att krögaren gett dem VIP-bordet gratis, efter att ha fått tillstånd från medieföretaget Talentum som höll i evenemanget. Ett VIP-bord på det populära minglet uppges kosta uppemot 30 000 för en kväll, enlig källor till Dagens Opinion.
Visste du vad bordet kostade?
– Nej, det var jag inte medveten om. Jag hade ingen aning om vad det kostade, och jag var aldrig intresserad av ett bord. Det var väldigt olyckligt att det stod så på skylten, jag har inte agerat i eget syfte på något sätt.
Men du satte dig ändå vid bordet?
– Jag ville inte tränga mig på, men det blev platser lediga, och i min ålder är det skönt att sitta ner.
Institutet mot mutor: "Ska ha nytta för ens jobb"
Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, menar att man inte kan bjuda in personer som företräder det offentliga till evenemang som bara är "kul". Institutet publicerade ett omfattande dokument i samband med Almedalsveckan 2015 med rubriken "Bjud inte myndighetspersoner på mingel".
– Huvudregeln är att man ska vara försiktig med sådant som kan påverka folks beteenden. Vad som är okej i Almedalensammanhang kan vara att gå på en föreläsning, få en enkel lunch, en frukostfralla och kaffe, beloppsmässigt motsvarande personalmatsalen, och att det ska ha någon form av nytta för ens jobb, säger Helena Sundén.
"Känner mig missförstådd"
Helena Sundén menar att landshövdingens VIP-bord inte är förenligt med näringslivskoden, och riskerar att klassas som beteendepåverkande.
– Frågan är om det är förenligt med en landshövdings arbetsuppgifter att få ett bord värt 30 000 kronor. Risken för beteendepåverkan försvinner om man betalar själv. Och utifrån den inbjudande parten är det inte okej att bjuda på det här. Bara att det utifrån ses som att påverka en beslutsfattare är illa nog. Men om det rör sig om ett brott är upp till en åklagare att bedöma.
Cecilia Schelin Seidegård ser själv på händelsen som ett missförstånd.
– Jag känner mig missförstådd. Det är ledsamt att man misstänkliggörs på det här sättet. Jag tycker att jag är försiktig med vad jag tackar ja till, men sånt är livet. Det hade varit enklare om jag bara hade betalat det privat istället.
Helagotland.se har sökt Talentum utan svar.
RÄTTELSE: En källa från Dagens Media, som ges ut av Talentum, uppger till Helagotland.se att VIP-bordet kostar 22 000 kronor.