Lång väntan för Svante och hans blivande

Det sa bara klick, sedan visste Svante att ryska Elina var kvinnan han ville leva med. Men det var lättare sagt än gjort. På grund av Migrationsverkets pressade situation kan det dröja år, innan hon får sitt ärende prövat.

Första mötet. I juni träffades Svante och Elina för första gången, när hon kom till Gotland. "Så mycket ledig som jag har varit i år har jag aldrig varit", säger Svante, som bedriver smågrisproduktion och även arbetar med växtodling och skog.

Första mötet. I juni träffades Svante och Elina för första gången, när hon kom till Gotland. "Så mycket ledig som jag har varit i år har jag aldrig varit", säger Svante, som bedriver smågrisproduktion och även arbetar med växtodling och skog.

Foto: Privat

Lång väntan (GA)2015-12-22 08:20

På gården i Klinte finns rum för en stor familj. Men just nu är familjen halv. Svante Runfeldt, som bor tillsammans med sina två döttrar, vill inget hellre än att flytta ihop med sitt livs kärlek och blivande fru, Elina. Men Migrationsverket sätter stopp för deras planer.

Elina bor i dag i Omsk i Ryssland, som ligger fem timmars flygresa från Stockholm. Trots det långa avståndet lyckades Svantes och Elinas vägar mötas för ett år sedan, när de träffades på internet. De fattade omedelbart tycke för varandra och inom bara några dagar kommunicerade de dagligen via chatt såväl som samtal. Ganska snart bestämde de sig för att träffas, och i början av juni kom Elina till Gotland för första gången.

– Det går snabbt när man vet vad man vill. När man träffar sitt livs kärlek vill man ju vara tillsammans, konstaterar Svante självklart.

I september sågs paret på nytt, när Svante åkte till Omsk för att hälsa på Elina. Då bestämde de sig för att det var dags, Elina var redo att flytta till Sverige.

– Vi ansökte om uppehållstillstånd i september, sen har det varit tyst, suckar Svante.

När Elina skickade in sin ansökan var väntetiden för ett beslut fyra till nio månader enligt Migrationsverkets hemsida, men månaden därpå ändrades informationen till fjorton månader. Anledningen var den ökade flyktingströmmen.

– Vi vill inte ha förtur, men en rimlig behandling. Är det rimligt att man ska behöva vänta 14 månader om man vill leva tillsammans? frågar han.

När Svante varit i kontakt med Migrationsverket har han fått olika och diffusa svar. Först fick de beskedet att Elina inte fick komma till Sverige under tiden ärendet behandlades, sedan fick de höra att hon kanske fick komma, men att det berodde på ambassaden i Ryssland. I det sista beskedet fick de dock budet att hon får vistas i Sverige i väntan på uppehållstillstånd, så vida hon har visum. Däremot får hon inte befinna sig i Sverige när beslutet fattas.

– Det har varit svårt att få korrekt information, vilket varit frustrerande, säger Svante.

Samtliga svar har dock varit korrekta, menar Guna Graufelds, som arbetar som kommunikatör på Migrationsverket.

– Huvudregeln är att personen ska invänta sitt beslut från utlandet. Men med tanke på den långa väntetiden har vi sett att fler ambassader väljer att bevilja visum. Men det är inte vårt beslut att fatta, säger hon.

Migrationsverket är väl medvetna om den långa väntetiden.

– Vår målsättning är att ärendet ska vara klart på tio månader, men det har vi inte lyckats med på ett bra tag, säger Guna Graufelds.

Under de tre senaste månaderna har 100 000 asylsökande kommit till Sverige. Det har gjort att Migrationsverket blivit tvungna att omprioritera resurser och flytta personal från familjeavdelningen till avdelningen som hanterar asylärenden, för att snabbt kunna registrera dem.

– Konsekvensen blir att personer med lång väntetid får vänta ännu längre. Det är inte positivt, men det är vår verklighet, säger Guna Graufelds.

Svante och Elina har nu inte setts sedan i slutet av oktober, och saknaden är stor. I väntan på besked försöker de planera sitt bröllop, men det är lättare sagt än gjort.

– Det lär inte bli det datumet vi har bokat, som det ser ut nu, suckar Svante.

Om några dagar ses de igen, när de åker på semester till Italien. Därefter vet de inte när de ses igen.

– Elina har semester i mars. I och med det senaste beskedet tror jag att hon vågar åka hit, säger Svante hoppfullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om