Bygglovssökare JO-anmäler regionen

Bygglovsavdelningen inom Region Gotland har blivit anmälda till Justitieombudsmanen (JO). ”Att dra ut på behandling av ärenden i minst 20 veckor är ett brott mot medborgares rättssäkerhet”, skriver anmälaren.

Enligt chefen för bygglovsenheten behövs en överbemanning för att täcka upp för semestrar och sjukskrivningar.

Enligt chefen för bygglovsenheten behövs en överbemanning för att täcka upp för semestrar och sjukskrivningar.

Foto: Dennis Pettersson/montage

Långa köer2016-07-20 14:01

I mitten av juli skickade regionen ut svarsbrev till nya bygglovsansökare med information att förvaltningen inte kommer att granska handlingen förrän om 20 veckor. Enligt plan- och bygglagen ska handläggning vara färdig inom tio veckor.

Nu har bygglovsavdelningen blivit anmälda till JO. Anmälaren ansökte i slutet av april för tillbyggnad på uthus till fritidshus. I sin anmälan menar personen, som är hemmahörande på fastlandet, att utdragen handläggningstid är ett brott på medborgares rättssäkerhet när utlovad behandlingstid inte följs. Den enskildes ekonomi samt arbetstillfällen påverkas också, skriver anmälaren.

– Vi har inte tagit något beslut att inte öppna ärenden förrän om 20 veckor, utan vi gick ut med information om att vi har så långa kötider just nu, säger stadsarkitekten Christian Hegardt, chef för bygglovsenheten.

Låg bemanning och svårigheter att täcka upp för sjukskrivningar och semestrar ser Christian Hegardt som anledningar till långa behandlingstider.

– Vi är alltid högt belastade. Jag tycker att det är viktigt att konstatera att många kommuner har problem och för att kunna vara fullbemannad krävs nästan en överbemanning för det kommer alltid vakanser, säger han.

Under semesterperioden sker ingen automatisk överlämning av ärenden när handläggare tar semester.

– När vi är lägre bemannade under semesterperioden vet vi att vi har svårt att minska kötiderna, därför var det viktigt att informera sökande innan sommaren, säger chefen för bygglovsenheten.

Men att rekrytera bygglovshandläggare är ingen enkel sak, enligt Christian Hegardt.

– I ett läge där regionen har en svår ekonomisk situation, är det naturligtvis svårt att argumentera för en personalökning. Jag tror att man behöver bemanna på ett sätt som gör att bygglovsansökningar långsiktigt kan hanteras på ett smidigare sätt. Men alla kommuner har svårt att rekrytera handläggare och inspektörer, då det är kvalificerade yrken. Vi går ut med annonser hela tiden, säger Christian Hegardt.

Tidigare har Karl-Allan Nordblom (MP), ordförande i byggnadsnämnden, pekat på ett nyinhandlat digitalt system som ska minska handläggningstiderna.

– Inkompletta handlingar skapar förlängda handläggningstider. Systemet som vi har inhandlat bygger på att man inte kan lämna in en ansökan som saknar handlingar, säger han.

Så säger lagen: "Byggnadsnämnden ska handlägga ärenden om lov och förhandsbesked skyndsamt och meddela sitt beslut om lov eller förhandsbesked inom tio veckor från det att den fullständiga ansökningen kom in till nämnden. Om det är nödvändigt på grund av utredningen i ärendet, får tiden förlängas en gång med högst tio veckor utöver de ursprungliga tio veckorna. Sökanden ska informeras om förlängningen och skälen för den innan den ursprungliga tidsfristen har gått ut."

Källa: riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om