Personalens larm förvånade Flanking: ”Inte acceptabelt”

Larmen om mobbning och trakasserier har skakat länsstyrelsen på Gotland. Landshövdingen Anders Flanking säger att han blev förvånad över resultaten i medarbetarundersökningen. ”Det är inte acceptabelt”, säger han.

Landshövding Anders Flanking säger att han inte vet varför missnöjet dalat.

Landshövding Anders Flanking säger att han inte vet varför missnöjet dalat.

Foto: Emil Lundberg

Länsstyrelsen 2023-10-31 17:05

Omkring 13 av länsstyrelsens medarbetare uppger att de blivit utsatta för mobbing eller kränkande särbehandling i arbetet, vilket P4 Gotland var först med att granska. Det framgår i en temperaturmätning som länsstyrelsen skickat ut till de anställda.

– Jag blev förvånad när jag såg resultatet. Det är en siffra som vi hajade till på. Det är inte acceptabelt, säger landshövding Anders Flanking. 

Av 145 anställda svarade 132 personer svarade på enkäten. Tio procent av dessa uppgav att de sedan september förra året upplevt att de själva blivit utsatta för mobbing eller kränkande särbehandling i arbetet. Samtliga har uppgett att händelserna skett internt på länsstyrelsen. Fem procent uppgav att ålder är upphov till nedsättande kommentarer eller handlingar, medan fyra procent uppger att kön är anledningen.

– Nu försöker vi identifiera problemet och ska göra en fördjupad medarbetarundersökning, säger Anders Flanking. 

Har ni lyckats identifiera var problemet är som störst? 

– Det kan jag inte kommentera eftersom det rör sig om personalärenden, men det har satts in åtgärder. 

Han fortsätter: 

– Nu behöver vi få veta mer. Vi ska göra intervjuer och har kopplat in HR-chefen som ska titta på det. 

Ytterligare ett problem som framgick av temperaturmätningen var att förtroendet för ledningen börjat svikta. 39 procent uppgav att de inte har förtroende för länsledningens sätt att leda länsstyrelsens verksamhet, det vill säga landshövding Anders Flanking och länsrådet Anneli Bergholm Söder. Åtta procent har valt alternativet "Instämmer inte alls", och 31 procent har valt det något mer positiva alternativet. 

– Vi brukar prata om att länsledningen är landshövdingen och länsrådet. Sen finns det kanske några som tror att fler ingår i det, men de allra flesta är nog med på att det är just landshövdingen och länsrådet. 

I tidigare temperaturmätning var missnöjet inte lika stort, men Anders Flanking kan inte ge något svar på varför förtroendet dalat. 

– Det är svårt att säga varför det är så, men jag vill veta vad det i så fall är som hänt, säger han. 

Under tisdagen rapporterade P4 Gotland att länsstyrelsens tidigare försvarsdirektör, Kicki Scheller, nu säger upp sig och pekar på samarbetssvårigheter med länsrådet Anneli Bergholm Söder som en av huvudorsakerna.

– Naturligtvis är det tråkigt att läsa det här, man funderar alltid på hur ens ledarskap går hem, säger Anneli Bergholm Söder till P4 Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!