Gotland satsar på närodlad pasta

I drygt 15 år har gotländska lantbrukare utvecklat durumveteodlingen. Nu lanseras den första helsvenska pastan med durumvete från Gotland.

Förra året blev durumveteskörden så pass bra att det nu finns tre sorters pasta, gjord på durumvete enbart från Gotland.

Förra året blev durumveteskörden så pass bra att det nu finns tre sorters pasta, gjord på durumvete enbart från Gotland.

Foto: James MacPherson

Lantbruk (GA)2017-03-17 09:30

På Gotland finns 65 lantbrukare som har testodlat durumvete, som framför allt används till pastatillverkning. Sammanlagt odlas vetet på cirka 1 000 hektar på ön.

– Odlare har hållit på i 15 till 20 år i mindre skala och tagit fram vetet. I fjol fick vi äntligen upp odlingen och kunde lansera pastan, berättar Thomas Nygren, ordförande för Lantmännens Gotlandsdistrikt.

Gotlandspastan finns i tre olika varianter: fusilli, penne och spaghetti. Det är bland annat öns många soltimmar som gör att det går bra att odla durumvete här, säger Thomas Nygren.

– Det trivs i varmare klimat och med torra somrar. Om det blir mycket regn i samband med skörden kring juli och augusti tappar vetet fort i kvalitet. Durumvetet är inte så kraftigt och som odlare är det viktigt att vara på alerten med att till exempel få bort ogräs.

Thomas Nygren hade en mindre durumveteodling för några år sedan, och i år planerar han att börja odla det igen.

– Det här är jätteroligt för oss odlare. För bara några år sedan trodde vi inte att det var möjligt. Det är många gotländska produkter som lanseras på fastlandet, och nu får ännu en lokal produkt spridning.

Förhoppningen är att kunna fortsätta att erbjuda de tre pastasorterna året runt. Eftersom efterfrågan ökar hoppas Lantmännen kunna utöka durumodlingen ytterligare de kommande åren.

– Det är möjligt att vi kommer att satsa på fler produkter än pasta framöver, säger Thomas Nygren.

Mika Pettersson, veteodlare i Lau, har odlat durumvete i nio år. Med åren har skörden blivit allt större.

– Det känns jättekul att det blev sådan bra skörd förra året. Än vet vi inte hur det blir i år, men jag hoppas självklart att det blir lika bra.

Mika Pettersson berättar att det är svårare att odla durumvete än exempelvis vårvete, eftersom det förstnämnda är känsligare för svampangrepp. Att gotländskt durumvete används till pasta som säljs i landet tycker han är riktigt roligt, och han hoppas att pastan med tiden kan spridas till fler butiker både på fastlandet och på Gotland.

– Det hade varit kul om Gotland även i fortsättningen kan få vara ensamma om durumodling, säger han.

Durumvete

Durumvete odlas traditionellt i länder kring Medelhavet, men också i Indien och Nord- och Sydamerika.

Vetet är hårt med en glansig kärna som ger pastamjölet optimal struktur. Kärnan innehåller även mycket protein, som gör att pastan behåller sin spänst och sitt tuggmotstånd.

Durumvete används även till att framställa couscous.

Källa: Lantmännen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om