Anna Törnfelt är ordförande i Gotlands fåravelsförening. Hon ser ett samband mellan ökningen och det arbete som inleddes 2008.
Då startade fåravelsföreningen och hushållningssällskapet ett samarbete med syftet att öka lammproduktionen på Gotland.
– Vi satsade på kompetensutveckling och på att göra aktiviteter, till exempel att bygga lammstallar. Vi arbetade även med rådgivning för att man skulle bli bättre som producent.
Det arbetet verkar man nu kunna se rejäla effekter av. 2015 fanns det, enligt Jordbruksverkets statistik, 30 064 vuxna får och 35 120 lamm på ön. Det kan jämföras med 2017, noteringen var 34 624 vuxna får och 38 760 lamm.
Det kan finnas flera skäl. Att en hel del äldre lantbrukare gått över från mjölkproduktion till lammnäringen under den senaste tioårsperioden kan, enligt Anna Törnfelt, vara en del av förklaringen till detta:
– Man har inte velat investera de pengar som krävs för att gå in i mjölkproduktionen. Dessutom har även några generationsskiften lett till satsning på lamm runt om på ön, säger hon.
Hon hävdar också att statusen har höjts de senaste åren, att det har blivit legitimt att vara lammbonde.
– Vi har visat att man faktiskt kan tjäna pengar på det här. Köttet är både högt uppskattat och värderat, säger Anna Törnfelt.