210 gotländska grisbönder har försvunnit sedan 1981

Det går bättre än på flera år för den gotländska grisnäringen. Men det har varit och är tufft för bönderna. "Var inte längesen som man gick med dödsångest", säger den gotländske grisbonden Johan Edberg.

Johan Edberg, grisuppfödare.

Johan Edberg, grisuppfödare.

Foto: Malin Stenström

Lantbruk2017-09-03 11:38

Den 52-årige lantbrukaren har gård i Sproge och är en av de få grisbönder som finns på ön. Men Johan Edberg säger att det inte är lätt och att man under många år haft det tufft.

– Det har varit sådana dagar när man jobbat hela dagen och sedan är man lite fattigare på kvällen för att verksamheten inte går ihop. Man ska ha starkt psyke för att reda ut det år efter år, säger han och fortsätter:

– Det var inte längesen som man gick med dödsångest och nästan blev knäckt över att man inte hade pengar till något.

Han sitter som sekreterare i Gotlands grisförening och fick vid föreningens 75-årsfirande i uppdrag att se över antalet grisbönder på Gotland. 1981 när slakteriet i Visby var nybyggt fanns det 237 grisbönder – nu är det 27 stycken som finns kvar, enligt Johan Edberg.

– Det är nästan en totalt utraderad näring. Det är två eller tre år sedan som vi nådde botten, men då började konsumenterna förstå att svenskt kött måste få kosta pengar, säger Johan Edberg.

Han berättar att det inte är någon gotländsk grisbonde som bygg nytt sedan 2008 – och är tveksam om någon kommer att våga göra en sådan satsning i framtiden.

– Vi har fått näsan över vattnet nu, men det måste vara bra några år i rad för att någon ska våga satsa. Om det inte händer, så finns det inga grishus kvar om tio år, säger Johan Edberg.

1995 byggde han själv ett grishus för sin verksamhet. Innan det är dags för honom att lägga av kommer det inte att bli något nytt.

– Jag kommer inte att bygga någonting nytt. Jag har fyllt 50 år och ska jag bygga någonting, då behöver jag jobba tills jag fyller 80 år. Det kommer jag inte att göra, säger han.

Under helgen fanns han på plats på Lövsta och Skördefestivalen där han visade upp några av sina grisar för nyfikna besökare. Dessutom pratade han om skillnaden mellan svenskt och utländskt kött.

– Vi kan aldrig slå till exempel Polen om man ser till priset. Men vi måste prata om vad vi gör för att grisarna ska ha det bra och att vi inte använder någon antibiotika. Det finns stränga regler om hur djurvården ska vara och det är något som vi måste bli bättre på att nå ut med, säger Johan Edberg.

Han tycker ändå att människor blivit mer medvetna kring vad de handlar för kött i butiken.

– Jag tycker det är mycket bättre. De tycker att djuren ska ha haft det bra och man är mer kvalitetsmedvetna, säger Johan Edberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om