"Använd betet till djuren, inte parasiterna"

Det finns mycket pengar att spara om man har koll på betet och parasiterna. Genom förebyggande arbete kommer man långt. Det konstaterade veterinär Annika Melin, Växa, vid ett av föredragen.

Betesdjur. Betesplanering kan spara mycket pengar i form av mindre parasiter hos djuren.

Betesdjur. Betesplanering kan spara mycket pengar i form av mindre parasiter hos djuren.

Foto: Eva HC Nyström

LANTBRUK2018-03-20 14:05

Åsikterna när det gäller djur på bete är många.

– Målet är att avmaska mindre för att undvika resistens. Att förebygga ger en god djuromsorg, sa Annika Melin och påpekade att bete är en färskvara då tillgången varierar under betessäsongen.

Intresset var stort när hon, företrädesvis, talade om nötkreatur, även om principerna är desamma oavsett om det handlar om nötkreatur, häst eller lamm. Betessläpp innebär att det allmänna välmåendet ökar, det naturliga beteendet främjas och benhälsan förbättras. Betet innebär även minskade virusinfektioner och bidrar till det öppna landskapet och den biologiska mångfalden.

– Det finns stora fördelar med bete, men eftersom många bönder idag tampas med ekonomin gäller det att betesgången blir bra.

Vilka parasiter man tvingas tampas med är olika beroende på djurslag, men vikten av att växla beten är gemensamt för alla. När det gäller nötkreatur är det löpmagmask, tunntarmsmask, lungmask och lilla och stora leverflundran som ställer till mest förtret. Gemensamt kan man säga att parasiter inte tycker om när väderleken är torr.

– Parasiterna gör att tillväxten blir nedsatt och de kan ge diarréer. Tar men ett träckprov från 4-6 individer, cirka fyra veckor efter betessläppet, så innebär det en kostnad på cirka 300 kronor. En ringa kostnad som är till stor hjälp, ansåg Annika Melin.

Löpmagmask och tunntarmsmask drabbar mest förstagångsbetare, men immunitet utvecklas efterhand. Lungmasken märks tydligast på hösten och den lever i luftrören och lungorna och kan ge lunginflammation. Lilla leverflundran är mycket vanlig på Gotland och ger inga kliniska symptom. Äggen kan överleva i månader och har en landsnäcka och en myra som mellanvärd till skillnad från stora leverflundran som har en mellanvärd, även den en snäcka.

– Stängsla av sanka marker, undvik bete där under sensommar och höst. Försök ha vattenkoppar och kar så att djuren inte dricker i våta marker.

Annika Melin råder till god betesplanering, rent vatten och tillgång till mineraler. Parasiter blir ett problem om ytan är begränsad och beläggningsgraden hög och hon varnar för kalvfållor som kan innebära högt parasittryck.

– Beten med kort gräs ger högre energiinnehåll än förvuxna beten, allra bäst är stripbetning där man flyttar fram betet dagligen.

Ett annat råd är att ta reda på vilka parasiter man har på sin gård och att använda äldre, immuna kor som "städare".

– Jag vill även verkligen slå ett slag för träckprov och att ta hjälp av en veterinär för att tolka svaret!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!