Bönderna som storsatsar mot framtiden

Ekologiskt odlad mat ställer stora krav på bönderna. Men på Widegrens gård är man full av tillförsikt.

Skörd. Höstens varma väder har varit gynnsamt för Widegrens  odlingar,

Skörd. Höstens varma väder har varit gynnsamt för Widegrens odlingar,

Foto: Bildvision/Widegrens Gård

LANTBRUK2015-10-13 10:00

Högsäsongen för Widegrens Gård ekologiska odlingar är i full gång. Potatisen är skördad och nu i lager och inom de närmaste veckorna ska alla morötter tas upp. Än är det för tidigt att säga hur bra årets skörd blir. Mycket kan påverka resultatet i slutänden och produkterna ska klara försäljning ända till maj- juni, men enligt Olof Ansén så ser det så här långt positivt ut för skörden. Den varma hösten har inneburit att potatisarna och morötterna växt till sig på ett bra sätt.

– Det har inte varit för blött och det är bra för arbetet med att bärga skörden, säger Olof Ansén.

Grönsaksföretaget är huvudleverantör av morötter till Coops ekologiska varumärke Änglamark, som i somras gick ut med att de även ska börja sälja morötter som inte är perfekta till utseendet. Livsmedelsföretaget presenterade satsningen under Almedalsveckan och Widegrens Gård bjöd på krokiga morötter under en kampanj i samarbete med Konsumentföreningen Stockholm. Målet var att visa att en stor del av fullt gångbara ekologiska varor inte når handeln eftersom de inte har rätt utseende. Nu kommer en större del av morötterna att nå konsumenterna.

– Vi har en del med fula rötter som vi sorterar bort, men tack vare Coops satsning så når så småningom en större del av skörden butikerna, säger Olof Ansén.

Det var sommaren 2012 som Jakob Ansén och Olof Ansén gick in som delägare i företaget Widegrens Gård AB tillsammans med de tidigare ägarna Dan Widegren och Olof Widegren. I somras blev den sista delen av övertagandet klart.

– Vi har successivt satt oss in i verksamheten, vi har haft och har en fantastisk hjälp av Olof, Dan och de andra medarbetarna i kunskapsöverförandet. Vi är jättenöjda, vi har kommit in på ett bra sätt och vi satsar på att expandera. Vi är glada att vi fick frågan och den här chansen, säger Olof Ansén.

Hittills har de ökat produktionen och på större odlingsarealer. De har börjat arrendera mer mark, bland annat vid Skäggs i Väskinde, och de har breddat sortimentet med ekologisk potatis.

Företaget har sedan tidigare ett morotspackeri i Atlingbo. Ytterligare en satsning gjorde Jakob och Olof Ansén i våras då de köpte inventarierna till potatispackeriet när Svegro valde att avveckla på Gotland.

– Vi tror på den gotländska potatisodlingen. Ju mer förädling som sker på Gotland, desto bättre är det tycker vi. Dessutom hade vi erfarenheten av att driva en sådan anläggning för morötter, så köpet kom lägligt för vår satsning på ekologisk potatis, säger Olof Ansén.

Den här potatissäsongen drivs packeriet i samma lokaler som tidigare i Visby, hur det blir framöver återstår att se.

För att lyckas med odlingen krävs långsiktig planering och det tar flera år att öka produktionen vilket gör att det kan vara svårt att möta konsumenternas snabbt växande intresse för ekologisk mat.

– Att ställa om mark och få godkänt för ekologisk odling tar två år, vilket innebär att beslut som vi tog vintern 2012 märker konsumenterna först våren 2016, då de hittar produkterna i butiken.

I år har Widegrens nyanställt fem personer och sammanlagt är nu ett 15-tal personer årsanställda vid Widegrens Gård. Sommartid är det mycket jobb med att hålla odlingarna i ordning, vilket syns på lönelsistan. I somras jobbade 75 ungdomar med att rensa ogräs i odlingarna.

–  Efterfrågan på ekologiska varor har ökat explosionsartat och vi försöker hänga med i utvecklingen. Små detaljer gör stora skillnader och därför behöver vi ständigt vara på tå för att utvecklas, säger Olof Ansén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!