Mellanskogs virkesområdeschef på Gotland, Jan Ekdahl, och Ulf Ahlby, vd för Gotlandsflis AB i Klintehamn, skämtar glatt om att numera är "stridsyxan nedgrävd" eftersom de, till viss mån, tidigare varit konkurrenter. De har insett att de kommer längre om de istället samarbetar.
– Ensam är inte stark och vi behöver vara flera för att hålla hela kedjan levande. Vi behöver få fram volymer för allt gotländskt virke behövs till sågverken, snickerierna, träförädlingsföretagen och transportföretagen på Gotland, säger Jan Ekdahl bestämt och kastar en snabb blick på Ulf Ahlby som nickar instämmande.
De vill att samarbetet ska generera, inte bara fler arbetstillfällen på Gotland, utan även på sikt bättre lönsamhet för de gotländska skogsägarna. Tillsammans hoppas de kunna skapa kontakter med skogsägare, myndigheter, politiker och kanske även kunna vara med och påverka lagstiftningen.
– Exporten av förädlad vara, alltså sågade, hyvlade och torkade plankor och brädor är stor och i fjol exporterades runt 50 procent till fastlandet och Danmark, påpekar Jan Ekdahl och fortsätter:
– Men man ska komma ihåg att transporter kostar. Vi tror att om vi får allt sågbart virke att stanna på ön så blir det på sikt mer lönsamt, påpekar Jan Ekdahl och talar varmt om vikten av att bruka skogen. Han anser att man som skogsägare inte bör vänta för länge med avverkning och förklarar vilken miljöaspekt som finns när skog växer.
–Den gotländska skogen bör brukas! En växande skog tar upp mer koldioxid än en uppvuxen skog, så det finns ett stort värde i att bruka skogen även ur ett miljöperspektiv.
I och med samarbetet hoppas båda parter även på att kunna vässa sina verksamheter. För Mellanskogs del innebär det att fortsätta driva frågor om skogsbruk och erbjuda full service, det vill säga allt från planläggning till avverkning och för Gotlandsflis ett fortsatt fokus på att såga och producera samt fortsatta investeringar i sågverksmaskiner och att utveckla utbudet av biprodukter.
– Ytterligare ett skäl till vårt samarbete är det gotländska kärnvirkesprojektet, påpekar Jan Ekdahl och Ulf Ahlby fyller i:
– Det har legat still i 20 år, men startades upp igen genom nya bidrag från Almi Gotland och ska pågå till 2020.
Målet är att hitta sätt att förädla det gotländska kärnvirket. Medverkar i projektet gör allt från snickerier till byggfirmor och arkitekter vilka får ta del av föreläsningar och workshops, bland annat.
En viktig del i det gotländska kärnvirkesprojektet är de cirka 40 provtrissor som tagits från gotländsk tall, runt om på ön. Proverna har skickats till Rise, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, vilka saknat virkesprover från Gotland i sin virkesbank. Proverna kommer även analyseras och svar väntas om cirka två månader.
– Det är spännande, säger Jan Ekdahl och Ulf Ahlby unisont och är båda övertygade om att resultaten kommer att visa på det gotländska kärnvirkets höga kvalité. Det kan sedan marknadsföras utåt och skapa än fler arbetstillfällen på ön.