Han oroar sig för slakteriets framtid

Staten måste ge ekonomiskt stöd till öns grisbönder. Det menar Lars Thomsson (C), som tror att Gotlands Slagteri i framtiden annars kan tvingas avveckla sin verksamhet.

Foto: Montage

Lantbruk2018-12-03 18:00

Många lantbrukare som drabbades hårt av sommarens torka erhöll viss kompensation för det prekära läget i form av statligt stöd. En grupp som däremot blev utan pengar var grisbönderna – ett faktum som nyvalda riksdagsledamoten Lars Thomsson vill se en ändring på om liknande situationer inträffar framgent. I en motion till riksdagen uppmanar han politikerna att beakta nivån och fördelningen av de kommande statliga ersättningarna för torkskadorna 2019-2020 och varnar för följderna av ett uteblivet stöd.

Bland annat skriver Lars Thomsson att läget "närmar sig den kritiska punkt när det inte finns något underlag för ett slakteri på ön". För Helagotland.se utvecklar han resonemanget:

­– Om du ser historiskt har vi slaktat 110 000 grisar per år och nu är vi nere på 70 000 slaktade grisar per år. Eftersom de grisarna står för mycket av volymen i Gotlands Slagteris verksamhet finns det risk för ett stort tapp. Just nu är jag väldigt imponerad av Gotlands Slagteri och att deras verksamhet ökar, men de behöver en bas att stå på.

När tror du att läget kan bli kritiskt för slakteriet?

­– Det kan man inte sia om, det finns så många faktorer som spelar in. Men man måste förstå att grisbönderna på Gotland har en relativt liten produktion och höga kostnader. Risken så småningom är att vi inte kan konkurrera. Det är ingen tvekan om det.

Anledningen till att grisbönderna inte fick någon kompensation från staten i år var att de inte ansågs vara i behov av det när fördelningen av stödet klubbades igenom.

– Sedan blev den branschen i stället bland den mest drabbade. Därför behöver de räknas in i kalkylen för 2019 års kompensation, säger Lars Thomsson.

På kort sikt verkar Gotlands Slagteri emellertid inte befinna sig i farozonen. Förra året omsatte Gotlands Slagteri knappt en miljard kronor, och Thomas Östlund, vd för företaget, räknar med att årets försäljningssiffror kommer att ligga i paritet med fjolårets. Han medger däremot att en nedgång i grisproduktionen vore problematisk.

– Det är en pressad situation, oavsett om det gäller primärproduktion eller slakteriledet. Slakteriet är byggt för en viss kapacitet så det är klart att grisproduktionen är viktig. Men det här är ett hot vi lever med hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!